Dostupni linkovi

Policajac u Tuzli osuđen na 25 godina zatvora za ubistvo žene


Protesti u Tuzli nakon ubistva Alme Kahrimanović, 11. februar 2024.
Protesti u Tuzli nakon ubistva Alme Kahrimanović, 11. februar 2024.

Tuzlanski policajac Elvis Ćustendil osuđen je 17. jula na 25 godina zatvora za ubistvo Amre Kahrimanović, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa iz Kantonalnog suda u Tuzli.

Ubistvo je izvršio 7. februara ove godine u tržnom centru.

Sud je izrekao presudu nakon što je Ćustendil na ročištu 12. jula priznao krivnju, što je sud prihvatio. On se time odrekao prava na suđenje i predmet je okončan bez provođenja glavnog pretresa.

Nasilje nad ženama

Kakvi ožiljci ostaju nakon nasilja? Kako porodice i žrtve nasilja nastavljaju dalje sa životima zauvijek obilježenim traumom?

Uprkos Istanbulskoj konvenciji i zakonskim okvirima rodno uslovljeno nasilje je i dalje sveprisutno u zemljama Zapadnog Balkana.

U "Ženskim sjenkama" pronađite priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema.

Saznajte i kako prijaviti nasilje u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

Ćustendil (51), u to vrijeme službenik Uprave policije MUP-a Tuzlanskom kantona, je 7. februara 2024. godine u večernjim satima, iz službenog pištolja, pucao u Amru Kahrimanović (52) i usmrtio je.

Prema optužnici, Ćustendil je prije ubistva došao u ugostiteljski objekt u naselju Brčanska malta gdje je, zbog problema koje je pravio, intervenirala i policija. Nakon toga je službenim pištoljom, u alkoholiziranom stanju, ubio Kahrimanović, koja je bila vlasnica objekta i pobjegao, ali ga je policija pronašla.

Hiljade Tuzlaka je nakon toga izašlo na ulice tražeći hitno sazivanje sjednica Vlade i Skupštine TK, smjenu ministra policije Hajrudina Mehanovića, te smjenu i disciplinsku odgovornost svih drugih odgovornih osoba za sistemske propuste koji su doveli do ubistva.

Iako nema zvaničnih podataka o ukupnom broju ubijenih žena u BiH, poznato je da ih je u prošloj godini bilo najmanje pet, dok je šest žrtava bilo samo u prvoj polovici ove godine.

Samo u periodu između 2021. i 2022. godine, u BiH je ubijeno 19 žena, podaci su Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Prema podacima OSCE-a gotovo polovina žena u BiH iskusila je neki oblik nasilja od svoje 15. godine.

XS
SM
MD
LG