Dostupni linkovi

Obustavljeni letovi na aerodromu u Frankfurtu zbog protesta klimatskih aktivista


Letovi u Frankfurtu su obustavljeni iz bezbjednosnih razloga nakon što su klimatski aktivisti probili bezbjednosne ograde (Frankfurt, 25. jul)
Letovi u Frankfurtu su obustavljeni iz bezbjednosnih razloga nakon što su klimatski aktivisti probili bezbjednosne ograde (Frankfurt, 25. jul)

Najprometniji njemački aerodrom u Frankfurtu otkazao je u četvrtak više od 100 letova nakon što su ekološki aktivisti probili bezbjednosne ograde, saopšteno je iz te vazdušne Luke.

Njihova namjera je da, koordinisanom akcijom, istaknu prijetnju koju predstavljaju klimatske promjene, prenosi AP.

Aerodrom u Frankfurtu saopštio je da su letovi obustavljeni iz bezbjednosnih razloga nakon što su klimatski aktivisti probili bezbjednosne ograde, što je izazvalo odgovor policije, vatrogasaca i službenika obezbeđenja aerodroma.

Do sada je otkazano oko 140 letova, ali se očekuju dalji prekidi tokom dana, saopštio je aerodrom.

"Oštro osuđujemo ove nedozvoljene demonstracije i zadržavamo pravo da preduzmemo pravne radnje protiv učesnika", kaže se u saopštenju.

Navode i da njihove aktivnosti predstavljaju ozbiljnu opasnost za letačke operacije – što može dovesti u opasnost ljudski život.

Grupe za zaštitu životne sredine su saopštile da planiraju da "ciljaju aerodrome širom Evrope ovog ljeta", kako bi podsjetili ljude na vezu između fosilnih goriva, poput onih koje koriste avioni, i klimatskih promjena.

Grupe pozivaju vlade širom svijeta da prekinu vađenje i sagorijevanje fosilnih goriva do 2030. godine.

Grupa Posljednja generacija, koja je organizovala demonstracije u Frankfurtu, saopštila je da je šest demonstranata izrezalo rupe u ogradi i krenulo ka pisti pješke, biciklima i skejtbordovima.

Bio je to drugi put u isto toliko dana da je protest Poslednje generacije izazvao poremećaje na njemačkom aerodromu.

XS
SM
MD
LG