Dostupni linkovi

Jak sneg i ledena kiša omeli saobraćaj u Evropi


Otkazani letovi na aerodromu u Frankfurtu, 17. januar 2024.
Otkazani letovi na aerodromu u Frankfurtu, 17. januar 2024.

Oštro zimsko vreme na severu Evropi dovelo je do otkazivanja stotina letova u sredu na aerodromu u Frankfurtu, najprometnijem nemačkom aerodromu, dok je jak sneg u Skandinaviji zaustavio vazdušni saobraćaj u Oslu na nekoliko sati.

Portparolka aerodroma u Frankfurtu rekla je da je 570 od 1.047 letova odloženo od srede ujutro dok se nemačka poslovna prestonica priprema za dramatične vremenske uslove.

Do ranog popodneva, sva preostala poletanja su odložena zbog početka ledene kiše, iako su sletanja i dalje bila moguća, rekla je portparolka. Zasad nije poznato koliko će poremećaj trajati.

Aerodrom u Minhenu je takođe prijavio "značajna ograničenja u letovima" zbog lošeg vremena, pri čemu je otkazano 250 od 650 planiranih letova.

Aerodrom u Oslu saopštio je da je zatvoren na nekoliko sati zbog velikog snega, pre nego što je ponovo otvoren u pola četiri 15:30. Većina autobusa u norveškoj prestonici je otkazana, a železnički operater Vi najavio je zatvaranje linija u velikim delovima istoka zemlje.

U susednoj Švedskoj veliki sneg je doveo do više saobraćajnih incidenata u zapadnim i južnim delovima zemlje, što je izazvalo gužve duž nekoliko ključnih puteva.

"Izveštava se da je površina puta veoma klizava i policija poziva građane da ne izlaze na puteve osim ako to nije neophodno", saopštila je policija.

Nemačka avio-kompanija Lufthanza (Lufthansa) savetovala je putnicima da provere da li su otkazani njihovi letovi pre nego što krenu na aerodrome.

Sistem niskog pritiska Gertruda koji se spuštao na jugozapadnu i centralnu Nemačku najavio je do 40 centimetara snega i zaleđene uslove na putevima, posebno u pokrajini Baden-Virtemberg.

Tamošnja policija je prijavila "nagomilavanje nesreća" na putevima u blizini Baden-Badena, dok je 34-godišnji vozač u susednoj Rajni-Palatinat udario u drvo i poginuo nakon što je skliznuo sa seoskog puta.

Vatrogasci i drugi radnici hitnih službi u Rajnland-Palatinat pripremili su se za saobraćajne nesreće i druge vanredne situacije pozivajući dodatno osoblje i vozila. Oni su pozvali vozače da ne kreću na put osim ako to nije neophodno.

Nacionalna železnička kompanija Dojče ban (Deutsche Bahn) saopštila je da usporava brze vozove zbog klizavosti i upozorila na kašnjenja i otkazivanja u svojoj regionalnoj i međugradskoj mreži, posebno između gradova Keln i Frankfurt na zapadu.

Autobuske linije u oblastima Rajna-Palatinat i Sarland takođe su smanjene pošto je nemačka meteorološka služba upozorila na izuzetno klizave puteve i rizik od pucanja grana i dalekovoda pod težinom leda i snega.

U velikim delovima Bavarske, najveće nemačke države, škole su zatvorene u očekivanju opasnih zimskih uslova.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG