Dostupni linkovi

Rusija odobrila sporazum sa Sjevernom Korejom o vojnoj pomoći


Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje objavila je 18. oktobra satelitski snimak kompanije Airbus Defence and Space na kojem se vidi rusko vojno postrojenje u Habarovsku, gdje se, prema navodima južnokorejske službe, okupilo osoblje Sjeverne Koreje.
Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje objavila je 18. oktobra satelitski snimak kompanije Airbus Defence and Space na kojem se vidi rusko vojno postrojenje u Habarovsku, gdje se, prema navodima južnokorejske službe, okupilo osoblje Sjeverne Koreje.

Ruska Državna duma, donji dom parlamenta, odobrila je sporazum o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, koji će omogućiti "vojnu i drugu pomoć" jedne zemlje drugoj.

Sporazum, odobren 24. oktobra pošto su se prethodno o njemu u Pjongjangu u junu složili ruski predsjednik Vladimir Putin i lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un, dovodi saradnju između dvije zemlje na viši nivo, uključujući stavku u kojoj se navodi da – ako jedna strana bude napadnuta i nađe se u ratnom stanju, druga mora "odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima".

Nije jasno kako tu stavku treba tumačiti.

Južna Koreja i Sjedinjene Države su nedavno saopštile da imaju dokaze da su sjevernokorejske trupe u Rusiji i da, kako izgleda, održavaju vježbe.

Takvo raspoređivanje povećava mogućnost da bi se sjevernokorejski vojnici mogli pridružiti ruskim trupama koje se bore u Ukrajini dok se tamošnji rat, pokrenut invazijom Moskve na njenog susjeda u februaru 2022. godine, nastavlja.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je 23. oktobra da su dokazi da je Sjeverna Koreja poslala trupe u Rusiju "sljedeći korak" nakon što je Pjongjang Moskvi obezbijedio oružje.

Analitičari još procjenjuju situaciju, rekao je Austin, ali Pjongjang, koji negira optužbe, mogao bi se suočiti s posljedicama zbog direktnog pomaganja Rusiji.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Bijela kuća vjeruje da je najmanje 3.000 sjevernokorejskih vojnika otputovalo brodom u Vladivostok na ruskom Dalekom istoku početkom do sredine oktobra.

"Ako su suborci, njihova namjera je da učestvuju u ovom ratu u ime Rusije, i to je veoma ozbiljno pitanje i imat će uticaja ne samo na Evropu, već i na stvari u Indo-Pacifiku", rekao je.

Portparola NATO-a Farah Dakhlallah rekla je da saveznici razgovaraju o tome, ističući da bi, ako je istina, "to označilo značajnu eskalaciju podrške Sjeverne Koreje ruskom ilegalnom ratu i još jedan znak značajnih gubitaka Rusije na linijama fronta".

Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje je nedavno saopštila da je pratila kretanje vojske Sjeverne Koreje od 8. do 13. oktobra i da je načinila satelitske snimke kako transportuje specijalne snage na rusku teritoriju preko ruskog transportnog broda, što je prvi put da ruski transportni brod ulazi u vode Sjeverne Koreje od 1990. godine, čime se "potvrđuje početak učešća sjevernokorejske vojske u ratu".

Spekulacije o ulozi Sjeverne Koreje u sukobu su porasle usred znakova zaoštravanja odnosa između Moskve i zemalja poput Sjeverne Koreje i Irana, skoro 32 mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata, američki vojni think tank sa sjedištem u Washingtonu, nedavno je izvijestio da je nekoliko hiljada sjevernokorejskih vojnika stiglo u Rusiju i da se pripremaju za raspoređivanje u Ukrajini.

Kremlj je ranije odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Pjongjang Moskvi isporučio artiljerijske granate i rakete kratkog dometa, ali nije komentarisao posljednje tvrdnje ni Seula ni ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je 14. oktobra rekao da "ovo nije samo prenošenje oružja, zapravo se radi o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage".

XS
SM
MD
LG