Dostupni linkovi

Ukrajina navodi da su trupe Severne Koreje u Kurskoj oblasti


Severnokorejski vojnici na vojnoj vježbi, arhivska fotografija iz 2015. godine
Severnokorejski vojnici na vojnoj vježbi, arhivska fotografija iz 2015. godine

Ukrajinska vojna obaveštajna služba saopštila je u četvrtak da su prve severnokorejske jedinice obučene u Rusiji raspoređene u regionu Kursk, ruskoj pograničnoj oblasti gde su ukrajinske snage izvele veliki upad u avgustu.

Kremlj je odbacio izveštaje o raspoređivanju trupa Severne Koreje kao "lažne vesti". Međutim, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je stvar Moskve kako će primeniti sporazum o partnerstvu s Pjongjangom.

Putin nije negirao da se severnokorejske trupe trenutno nalaze u Rusiji.

"Prve jedinice vojske iz DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja), koje su obučavane na poligonima na istoku Rusije, već su stigle u zonu borbenih dejstava rusko-ukrajinskog rata. Konkretno, 23. oktobra 2024. zabeleženo je njihovo prisustvo u Kurskoj oblasti", navodi se u saopštenju ukrajinske obaveštajne agencije.

Navedeno je da se ukupno oko 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući 500 oficira i tri generala, već nalazi u Rusiji, a obuka se odvija u pet vojnih baza.

Zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov imenovan je za odgovornog za nadgledanje obuke severnokorejske vojske, saopštila je ukrajinska agencija.

Ukrajina je ranije pozvala svoje saveznike da odlučno odgovore na umešanost Severne Koreje u rat uvođenjem novih sankcija i daljom izolacijom Pjongjanga.

SAD su u sredu prvi put navele da su videle dokaze da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju radi mogućeg raspoređivanja u Ukrajini.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je da je Severna Koreja poslala 3.000 vojnika, uključujući specijalne snage, na ruski Daleki istok radi obuke i aklimatizacije u tamošnjim vojnim bazama, verovatno da bi bili raspoređeni za borbu u ratu.

Moskva i Pjongjang su produbili odnose nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. i u junu su potpisale sveobuhvatan sporazum o strateškom partnerstvu.

Putin je rekao da sporazum uključuje klauzulu o uzajamnoj pomoći za obe strane kako bi se pomoglo drugoj da odbije spoljnu agresiju.

Severna Koreja je isporučila balističke rakete i municiju Rusiji za rat u Ukrajini, navode Kijev i njegovi zapadni saveznici. Pjongjang je ovo demantovao.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG