Dostupni linkovi

Von der Leyen u Tirani: Proširenje EU je prioritet mog drugog mandata na čelu Komisije


Premijer Albanije Edi Rama i šefica Evropske komisije Fon der Lajen, Tirana, 23. oktobar 2024.
Premijer Albanije Edi Rama i šefica Evropske komisije Fon der Lajen, Tirana, 23. oktobar 2024.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Leyen) izjavila je u sredu u Tirani na početku turneje Zapadnim Balkanom da joj je proširenje Evropske unije prioritet i u drugom mandatu na čelu izvršnog tela EU.

"Proširenje je veliki prioritet i u mom sledećem mandatu. To se odnosi na naš plan rasta za Zapadni Balkan, o tome smo razgovarali i u Berlinu. Otvaramo vrata zajedničkog tržišta sa partnerima Zapadnog Balkana", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Fon der Lajen će ove nedelje posetiti i Srbiji, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Kosovo i Crnu Goru.

Tokom posete Evropskom koledžu u Tirani, Fon der Lajen je rekla da sada "vetar promena duva na Zapadnom Balkanu".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na ceremoniji inauguracije kampusa Evropskog koledža u Tirani, 23. oktobra 2024. godine.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na ceremoniji inauguracije kampusa Evropskog koledža u Tirani, 23. oktobra 2024. godine.

"Može li neko da zaustavi vetar promena? Danas ovaj vetar promena duva ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u Ukrajini i Moldaviji. Ali ima i drugih vetrova koji duvaju u suprotnim smerovima, ka nacionalizmu ili ugnjetavanju. Rusija je ušla u Ukrajinu upravo zato što je Ukrajina želela da postane deo EU", rekla je ona.

Ona je rekla da je u Moldaviji tokom izbora prošlog vikenda viđena "velika intervencija Rusije na referendumu o evropskoj budućnosti".

"Te snage rade na destabilizaciji zemalja koje biraju Evropu. Kad god postoji napredak ka pomirenju ili integraciji, oni su ti koji skreću pažnju na stare sukobe. To je danas realnost. To je ono s čime će vaša generacija mladih Evropljana morati da se nosi. Ne smemo da sedimo skrštenih ruku", rekla je Fon der Lajen studentima Evropskog koledža.

Šefica Evropske komisije najavila je da će Albanija u narednim mesecima dobiti prvu ratu od 64 miliona evra iz Plana rasta EU od ukupno 920 miliona evra za koje se očekuje da će dobiti u naredne tri godine.

EU je odobrila Plan rasta za Zapadni Balkan, koji predviđa pomoć od šest milijardi evra za države regiona.

"Prošlo je godinu dana od početka rada i većina njih ima spremnu reformsku agendu. Vi i tim ste uradili odličan posao za reformsku agendu", rekla je šefica Evropske komisije Rami.

Upitana da li postoji datum kada će Albanija moći da postane članica EU, Fon der Lajen je rekla da to zavisi od "rada i zasluga".

Albanija je 15. oktobra otvorila prvo poglavlje u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, tačno 10 godina posle dobijanja statusa zemlje kandidata.

Rama je rekao da je Albanija "odlučna" da izvrši svoje dužnosti na putu ka EU.

"Veoma smo odlučni da uspemo. Postoji veliki broj zadataka, ima ih na hiljade! Zadaci koji se moraju pretočiti u zakone, podzakonske akte, ali i u dokaze o implementaciji", rekao je Rama.

Tokom posete glavnom gradu Albanije, predsednica Evropske komisije bi trebalo da se sastane sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem u četvrtak ujutru.

Prema najavama Evropske komisije, tokom posete regionu Fon der Lajen će se najviše fokusirati na pomoć koju Evropska unija pruža zemljama regiona da ubrzaju reforme i pripreme za brži napredak u evropskim integracijima.

Posle Albanije, Fon der Lajen u četvrtak odlazi u Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Ona će u BiH posetiti i područja pogođena poplavama 4. oktobra i izraziti spremnost EU da pomogne u rešavanju posledica.

Fon der Lajen će u petak boraviti u Srbiji, gde će se sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zatim će u subotu boraviti na Kosovu, gde će se sastati sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin). Posetu regionu završava sastancima s čelnicima Crne Gore u Podgorici.

XS
SM
MD
LG