Dostupni linkovi

Britanija najavljuje zajam za oružje Ukrajini od 2,4 milijarde dolara


Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva John Healey, London, septembar 2024.
Ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva John Healey, London, septembar 2024.

Velika Britanija će Ukrajini dati zajam od 2,26 milijardi funti (2,4 milijarde dolara) za nabavku više sistema naoružanja, rekao je ministar odbrane John Healey 22. oktobra.

Saopštenje dolazi dok se kijevske snage bore protiv žestoke ruske ofanzive na istoku, i dok se suočavaju sa svakodnevnim udarima na gradove i energetsku infrastrukturu.

U posljednjem takvom napadu tri osobe, među kojima i jedno dijete, ubijene su 22. oktobra u jugoistočnoj regiji Sumy, koja se graniči s Rusijom, izvijestile su regionalne vlasti.

Suma o kojoj je Healey govorio dio je većeg zajma od 50 milijardi dolara za Ukrajinu koji je u junu najavila Grupa sedam (G7) vodećih svjetskih industrijskih zemalja.

Servisirat će se prihodima ostvarenim od ruske suverene imovine zamrznute na Zapadu nakon početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. Zamrznuta ruska imovina procjenjuje se na oko 300 milijardi dolara.

Zajam je "namijenjen kao budžetska podrška za vojnu potrošnju Ukrajine, omogućavajući Ukrajincima da ulažu u ključnu opremu kako bi podržali svoje napore protiv Rusije, kao što su protivvazdušna odbrana, artiljerija i šira podrška za opremu", rekao je Healey.

Zajam je dodatak postojećem britanskom programu vojne pomoći od 3,9 milijardi dolara godišnje za Ukrajinu i dolazi pored 16 milijardi dolara koje je London već dao za vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku Kijevu.

Rusija je rekla da je korištenje njene zamrznute imovine nezakonito i prijeti odmazdom.

Healey i britanska ministarka finansija Rachel Reeves najavili su zajam dok su bili u posjeti ukrajinskim trupama na obuci u Britaniji, navodi se u saopštenju.

"Naša podrška Ukrajini i njenim muškarcima i ženama u njihovoj borbi za slobodu od agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina je nepokolebljiva i ostaće takva koliko god bude potrebno", navodi se u saopštenju.

Evropska unija, gdje se nalazi većina blokirane ruske imovine, već je izdvojila 35 milijardi eura (38 milijardi dolara) kao dio udjela 27-članog bloka u okviru programa G7 za vanredno ubrzanje prihoda (ERA) Ukrajini.

Dana 22. oktobra tri civila, među kojima i jedno dijete, ubijena su u napadu ruskih dronova na Sumy, navela je regionalna administracija u poruci na Telegramu, dodajući da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili 25 dronova iznad regiona.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je oborilo 42 od 60 dronova koje je lansirala Rusija u osam regiona- Sumi, Dnjepropetrovsk, Čerkasi, Donjeck, Zaporožje, Kijev, Herson i Harkiv.

U Rusiji su vlasti u dvije regije izvijestile da su ukrajinski dronovi gađali tri destilerije alkohola.

U Tambovskoj oblasti, jugoistočno od Moskve, udar dronom izazvao je požar u destileriji etanola Biokhim, rekao je regionalni guverner Maksim Jegorov na Telegramu. Biokhim je jedan od najstarijih ruskih proizvođača "proizvoda od strateškog značaja za državu", uglavnom etanola, navodi kompanija na svojoj web stranici.

U regionu Tula, južno od Moskve, ukrajinski dronovi su pogodili destilerije alkohola, jednu u Efremovu i jednu u Lužkovskom, rekao je regionalni guverner Dmitrij Miljajev i dodao da nema žrtava.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegovi sistemi protivvazdušne odbrane preko noći oborili 18 ukrajinskih dronova.

Ukrajina, čija je civilna i energetska infrastruktura nemilosrdno oštećena u ruskim napadima, posljednjih mjeseci sve više napada ruska skladišta nafte i goriva i druge objekte koji rade za vojsku.

XS
SM
MD
LG