Dostupni linkovi

Megalomanskim projektima i državnim resursima do glasova u Podgorici


Premijer Milojko Spajić (desno) i ministar urbanizma Slaven Radunović (lijevo) prezentuju izgled budućeg 'novog grada' u Podgorici
Premijer Milojko Spajić (desno) i ministar urbanizma Slaven Radunović (lijevo) prezentuju izgled budućeg 'novog grada' u Podgorici

Grad veličine primorskog Bara, za preko četrdeset hiljada stanovnika koji nemaju stan, gradiće se na obodu Podgorice. Prvi stanovi biće završeni do 2026, a cijena kvadratnog metra biće 1.000 eura.

Ovo je jedno od predizbornih obećanja Vlade premijera Milojka Spajića u momentu kada kvadrat stana u glavnom gradu košta 1.800 eura.

Osim izgradnje novog stambenog kvarta, osam dana pred izbore, premijer je najavio gradnju zapadne obilaznice oko Podgorice, izgradnju novog bulevara sa četiri trake…

Vrijednost svih projekata prelazi 500 miliona eura.

Obećanja su i vizuelno potkrijepljena video animacijama i prezentovana na pres konferencijama premijera i resornih ministara.

Video animacija projekata Vlade Crne Gore pred izbore u Podgorici
Video animacija projekata Vlade Crne Gore pred izbore u Podgorici

Premijerova partija Pokret Evropa sad nastupa na vanrednim izborima u Podgorici 29. septembra kao jedna od 13 izbornih lista. Na njenom čelu je njegov partijski kolega i ministar u njegovoj Vladi Saša Mujović.

U kampanji je aktivan i predsjednik države Jakov Milatović.

Jedna od izbornih lista nosi njegovo ime. U radno vrijeme sa nosiocem liste Lukom Rakčevićem obilazi vatrogasce, podgoričke kvartove, drži pres konferencije...

Milovac – funkcionerska kampanja

Model promocije pred podgoričke izbore je karakteristika funkcionerske kampanje i zloupotrebe institucionalne prednosti, ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa Dejan Milovac, izvršni direktor nevladine organizacije MANS koja decenijama prati izborne neregularnosti.

Dejan Milovac, MANS
Dejan Milovac, MANS

"Teško je ne primjetiti funkcionersku kampanju prije svega od političkih partija koje čine većinu na lokalnom i državnom nivou. To je nastavak stare prakse bez imalo ustezanja".

Podsjeća i da je dominantan broj partija koje danas "zloupotrebljavaju resurse došao na vlast obećavajući da će se sa takvim praksama prekinuti".

Milovac kaže da se sa pozicije moći građanima obećavaju projekti koji će biti finansirani novcem svih građana, a zasluge pripisuju svojim partijama:

"Zloupotrebu institucionalne prednosti su primijetile na ranijim izborima posmatračke misije. OEBS je u izvještajima konstatovao tu pojavu i preporučio partijama da se ta praksa zaustavi."

Izgradnja 'novog grada' u Podgorici

Milovac ocjenjuje da je obećanje gradnje, praktično novog grada - kvarta Velje brdo na obodu Podgorice, megalomanski projekat koji nema šanse da se realizuje u obimu, rokovima i po cijenama koje je premijer obećao.

Premijer Spajić sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac i saradnicima
Premijer Spajić sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac i saradnicima

Premijer je naime obećao da će se stanovi kupovati kreditima od 30 godina, uz kamatnu stopu od 1,2 posto. Pa bi se stan od 60 kvadrata otplaćivao za 290 eura mjesečno.

Pri tom je najavio da će Vlada do kraja godine staviti u funkciju web sajt kako bi građani mogli da se prijavljuju za kupovinu stanova.

Obećao je i izmjenu urbanističkog plana, njegovo usvajanje u parlamentu, završetak finansijske konstrukcije, izradu idejnog rješenja … sve aktivnosti koje prethode gradnji.

Milovac kaže da je završetak projekata do 2026. nerealan:

"Tu postoji konflikt u samom prostoru, jer je dobar dio zaštićen od izgradnje. Postoje planovi Spajićeve Vlade da na tom istom prostoru izgrade panele za proizvodnju sunčeve energije. Mislim da se radi o sklepanom projektu samo za tu pres konferenciju", kaže Milovac.

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju smatra da će obećanje o useljenju 2026. ostati zabilježeno kao vrhunac političkog licemjerstva Vlade u ovoj kampanji.

"Vrhunac je fikcija o izgradnji čitavog grada na Veljem brdu, sa obećanjima koja su u suprotnosti sa važećim planovima, propisima, geografijom, matematikom i bazičnom logikom", navela je Kovačević.

I po njenom mišljenju kampanju obilježava besprizorna zloupotreba svih institucionalnih kapaciteta za promociju izbornih lista.

Obilaznica i bulevar

Vlada je najavila i projekat vrijedan 180 do 200 miliona eura - izgradnju zapadne obilaznice oko Podgorice duge 10 kilometara.

Raspisan je tender za idejni projekat, pet dana uoči izbora.

Uz to najavljeno je raspisivanje tendera za izgradnju Bulevara Vojislavljevića, ulice koja je usko grlo u gradskom saobraćaju, zbog gustine saobraćaja i uskog kolovoza.

Radovi za bulevar dužine 3,2 kilometra, sa četiri saobraćajne trake, koji će koštati oko 14,5 miliona eura, trebalo bi da traju 18 mjeseci.

Totalna rekonstrukcija i proširenje sadašnjeg ulice sa dvije trake u planu je već deset godina.

Razlog zbog kojeg nije do sada proširena su problemi sa eksproprijacijom zemljišta od privatnih vlasnika neophodnim za proširenje sa još dvije trake.

"Ali to ne sprječava političke partije da ponovo izvlače taj projekat kao adut pred svake izbore." kaže Milovac.

On podsjeća da samo tenderske procedure izbora izvođača projekta i samih radova, zatim podizvođača mogu trajati mjesecima:

"Znajući institucionalne uslove u Crnoj Gori, sve to može da traje i godinama. Ali neko iz Vlade je odlučio da to treba najaviti u sedmici pred izbore. Zato je realna opasnost da se ti projekti koriste samo za privlačenje birača."

On ocjenjuje da Spajić pokušava da građanima nametne narativ, da se ništa od obećanog neće desiti ukoliko njegova partija ne pobijedi u Podgorici.

I predsjednik Crne Gore 'uložio u kampanju'

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u kampanju se uključio stavljajući svoje ime u naziv izborne liste, "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine njegov Pokret za Podgoricu i pokret URA bivšeg premijera Dritana Abazovića.

Njegovi politički protivnici, naročito iz partije premijera Spajića, optužuju ga za zloupotrebu predsjedničke funkcije jer je, između ostalog 24. septembra emitovao predizbornu poruku snimljenu u predsjedničkom kabinetu.

Takođe mu se zamjera što je u radno vrijeme prisustvovao pres konferenciji koalicije koju podržava.

Predizborni plakat koalicije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića
Predizborni plakat koalicije predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića

A MANS je podnio inicijativu Agenciji za sprječavanje korupcije za pokretanje postupka protiv Milatovića zbog "sumnje da je omogućio svojoj izbornoj listi ekskluzivan pristup prostorijama predsjedništva".

I u Centru za demokratsku tranziciju smatraju da je Milatović prekršio zakon.

"Zakonom je propisano da se za predstavljanje izbornih lista ne može koristiti imovina državnih organa, javnih preduzeća i ustanova. Zabranjeno je i angažovanje javnim funkcionerima na aktivnostima izborne kampanje u toku radnog vremena", podsjeća Milica Kovačević.

Šta kaže zakon

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 36 izričito zabranjuje "korišćenje prostorija državnih organa, organa državne uprave …ukoliko se isti uslovi ne obezbijede svim učesnicima u izbornom procesu".

"Kako drugi učesnici predstojećih izbora nisu imali mogućnost da svoje promotivne spotove snimaju u kabinetu predsjednika države, postoji osnovana sumnja da je Milatović prekršio Zakon omogućivši svojoj izbornoj listi ekskluzivan pristup prostorijama predsjedništva", naveo je MANS.

Prema Zakonu, za korišćenje prostorija državnih organa na način kojim se narušava jednakost svih učesnika u izbornom procesu propisane su kazne od 5.000 do 20.000 eura.

Pored toga, inicijativa MANS-a se odnosi i na činjenicu da je Milatović, u radno vrijeme bio angažovan na promociji svoje izborne liste.

Agencija za sprječavanje korupcije za sada je utvrdila da je ovaj Zakon prekršen odlukom o besplatnom javnom prevozu za sve građane Podgorice tokom septembra .

Odluku je donijela gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, koja se nalazi a prvom mjestu izborne liste Spajićevog Pokreta Evropa sad.

XS
SM
MD
LG