Dostupni linkovi

Rusija raketirala brod za prijevoz žita u Crnom moru, objavila Ukrajina


Oštećeni teretni brod koji je prevozio žito za Egipat, 12.9.2024.
Oštećeni teretni brod koji je prevozio žito za Egipat, 12.9.2024.

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju da je koristila strateške bombardere da projektilom pogodi civilni brod koji je prevozio žito u Crnom moru u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunjske, članice NATO-a.

Rumunske vlasti su saopćile da se brod nalazio u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije, kada je pogođen. Plovilo je prevozilo žito iz Černomorska u Ukrajini u Istanbul kada je pogođeno, saopštila je obalska straža.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenciuk rekao je da je teret broda namenjen Egipatu. Rusija je oko 23 časa, po lokalnom vremenu 11. septembra, iskoristila bombardere Tupoljev Tu-22 za ispaljivanje projektila, saopštila je ukrajinska mornarica.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha rekao je da je napad "drzak napad na slobodu plovidbe i globalnu sigurnost hrane".

Napad je potvrdila rumunska obalska straža, koja je saopštila da je na brodu bila posada od 22 osobe i da niko nije povrijeđen, kao i da nije bilo posljedica po mobilnost broda, rekao je portparol obalske straže za RSE.

Kapetan broda je zatražio promjenu kursa kako bi se uputio u Konstancu kako bi procijenio štetu. Brod za pomorski nadzor poslat je u koordinaciji s rumunskom mornaricom kako bi nadgledao brod u nevolji i pružio svu potrebnu pomoć, saopštila je obalska straža.

Brod je bio 55 kilometara od grada Sveti Đorđe u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Rumunije kada je došlo do eksplozije, navodi obalska straža. Ekskluzivna ekonomska zona je pomorsko područje uz teritorijalne vode neke zemlje i može se protezati do maksimalno 200 nautičkih milja.

Predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao da je brod koji je prevozio ukrajinsko žito u Egipat pogođen ruskim projektilom neposredno nakon što je izašao iz ukrajinskih teritorijalnih voda te da prema preliminarnoj procjeni nije bilo žrtava.

Britanska pomorska sigurnosna tvrtka Ambrey objavila je u bilješci da je brod za rasuti teret koji je plovio pod zastavom Saint Kittsa i Nevisa pogođen projektilom koji je lansirala Rusija nakon što je isplovio iz ukrajinske luke Čornomorsk u ukrajinskoj regiji Odesa.

Brod je pretrpio štetu na lijevom boku, uključujući teretni prostor i dizalicu, rečeno je.

Trgovci su rekli da je incident pridonio jačanju cijena pšenice tako što je povećao zabrinutost zbog smanjenja ponude u izvoznoj zoni Crnog mora. Američke fjučersi porasli su čak dva posto i dosegli vrhunac u dva mjeseca.

Zelenski je objavio slike na kojima se vidi iskrivljena, oštećena dizalica i druga oštećenja.

Izvor je rekao Reutersu da se napad dogodio tokom noći nedaleko od ušća rijeke Dunav. Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik ukrajinske mornarice, rekao je Reutersu da se brod nalazio u rumunjskoj pomorskoj gospodarskoj zoni.

Rumunjske mornaričke vlasti saopćile su da brod nije bio u njezinim teritorijalnim vodama i da njihova pomoć nije ni na koji način zatražena.

'Drski napad'

"Čekamo da svijet reagira. Pšenica i sigurnost hrane nikada ne bi smjeli biti mete za projektile", napisao je Zelenski je na X-u.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andri Sibiha nazvao je napad "drskim napadom na slobodu plovidbe i globalnu sigurnost hrane".

Ukrajina je veliki svjetski izvoznik žitarica koja se morala boriti s Rusijom u Crnom moru kako bi oživjela svoj izvoz kroz svoje morske luke otkako je ruska invazija nametnula de facto blokadu.

Izvoz je oživio - iako s manjim količinama - iz tri luke u Odesi, prema sporazumu kojem su posredovale Ujedinjene nacije i Turska, a koji je propao prošle godine.

U avgustu 2023. Ukrajina je uspostavila vlastiti brodski koridor – bez blagoslova Rusije – nakon što je upotrijebila mornaričke bespilotne letjelice i dalekometno oružje kako bi uzvratila udarac ruskoj Crnomorskoj floti i otjerala njezina plovila sa zapada Crnog mora.

Brodski koridor obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora prije nego što izađe iz ukrajinskih voda i južno pored Rumunjske i Bugarske.

XS
SM
MD
LG