Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je Rusija pokrenula protuofenzivu u Kursku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je kazao da je Moskva pokrenula protuofenzivu protiv trupa njegove zemlje u ruskoj regiji Kursk, više od mjesec nakon što je Kijev pokrenuo napad, javlja AFP.

"Rusi su pokrenuli protuofenzivne akcije, što je u skladu s našim ukrajinskim planom", rekao je Zelenski 12. septembra na konferenciji za medije u Kijevu.

Rusija je u četvrtak saopćila da je njezina vojska ponovno zauzela deset naselja u pograničnoj regiji Kursk, gdje je Ukrajina prošlog mjeseca pokrenula veliki prekogranični upad.

"Jedinice 'Sjever' oslobodile su deset naselja u roku od dva dana", navodi se u saopćenju Ministarstva obrane Rusije objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Ukrajinski otvoreni obavještajni izvor DeepState objavio je na Telegramu da je ruska vojska "započela aktivne napadne operacije, prevozeći oklopna vozila prvo preko Sejma, a zatim preko manjih rijeka".

Rečeno je da je još jedan napad izveden u gradu Korenevu, za koji DeepState kaže da je nedavno "izgubljen".

Istu informaciju prenio je kanal Rybar, koji je povezan s ruskim Ministarstvom obrane.


General major Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Akhmat koje se bore u Kursku, rekao je da su ruske trupe krenule u ofenzivu i vratile kontrolu nad oko deset naselja, prenosi TASS.

"Situacija je dobra za nas", rekao je Alaudinov, prenosi TASS.

"Nastavljamo zadržavati i eliminirati neprijatelja u našem smjeru ovdje. Neprijateljske snage pretrpjele su vrlo teške gubitke i shvaćaju da bi bilo teško zadržati ovu teritoriju", citiran je Alaudinov.

Ukrajinska strana nije izvijestila o promjeni situacije u regiji Kursk.

Vrhovni ukrajinski vojni komandant, general pukovnik Oleksandr Sirski, rekao je prošle sedmice da je Rusija planirala novi napad na Ukrajinu iz regije Kursk prije početka ukrajinskog upada.

Sirski je rekao da je upad smatrao uspješnim jer je smanjio prijetnju ruskog napada i preuzeo inicijativu u borbi protiv neprijatelja.

"Premjestili smo borbe na teritorij neprijatelja kako bi on mogao osjetiti ono što mi osjećamo svaki dan", rekao je u intervjuu za CNN.

Kijev tvrdi da je preuzeo kontrolu nad više od 1.200 kvadratnih kilometara ruskog teritorija otkako su njegove snage pokrenule invaziju 6. avgusta. Prema Sirskom, Moskva je prebacila desetke hiljada vojnika u regiju, uključujući neke od svojih najboljih desantnih jedinica.

Prethodno je objavljeno da je cilj ukrajinske operacije bio poboljšanje statusa Kijeva u slučaju mirovnih pregovora. Analitičari također sugeriraju da operacija ima za cilj prenijeti Rusima ozbiljnost ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG