Dostupni linkovi

Biden zahtijeva 'punu odgovornost' Izraela zbog ubistva američke državljanke


Aysenur Ezgi Eygi je ubijena 6. septembra na protestu u Beiti (foto arhiv)
Aysenur Ezgi Eygi je ubijena 6. septembra na protestu u Beiti (foto arhiv)

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u srijedu je upozorio Izrael da mora učiniti više kako bi osigurao da se ne ponovi incident poput nedavnog ubistva američke državljanke koja je protestovala protiv izgradnje novih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, nazvavši njenu smrt "neprihvatljivom".

Biden u saopštenju naveo da, iako je Izrael preuzeo odgovornost za njeno ubistvo, američka vlada i dalje očekuje otvoren pristup istrazi o okolnostima njene smrti.

"Mora da postoji potpuna odgovornost. A Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se takvi incidenti više nikad ne ponove", naveo je Biden, prenosi Reuters.

Aysenur Ezgi Eygi, 26-godišnja tursko-američka državljanka, ubijena je 6. septembra na protestu u Beiti, selu u blizini Nablusa, gdje su Palestinci pod stalnim napadima krajnje desnih jevrejskih naseljenika.

Izrael tvrdi da je njeno ubistvo bilo slučajno.

Biden je osudio nasilje "ekstremističkih izraelskih naseljenika" na okupiranoj Zapadnoj obali, ali i "palestinskih terorista".

To je učinio dan nakon što su američki zvaničnici zatražili promjenu ponašanja izraelske vojske na Zapadnoj obali.

"Nastavit ću da podržavam politike koje sve ekstremiste - izraelske i palestinske - drže odgovornima za podsticanje nasilja i stvaranje prepreka miru", saopštio je Biden.

XS
SM
MD
LG