Dostupni linkovi

Burne reakcije na tekst o 'islamizaciji Podgorice', koji targetira jednog od kandidata za gradonačelnika


Sahat kula, jedan od simbola Podgorice (jul 2019)
Sahat kula, jedan od simbola Podgorice (jul 2019)

Tekst pod naslovom "Koncert za Nermina - Islamizacija Podgorice", koji je 4. septembra objavljen na portalu Borba, a potom uklonjen, naišao je na oštru osudu, gotovo svih partija, Islamske zajednice, Ombudsmana, nevladinih udruženja...

Tekst se bavi koncertom kojim su, prošle sedmice, u podgoričkom kvartu Stara varoš muzičari podržali kampanju Nermina Abdića, nosioca liste Demokratske partije socijalista (DPS) za lokalne izbore u Podgorici 29. septembra.

Nermin Abdić, predvodi listu Demokratske partije socijalista za predstojeće lokalne izbore u Podgorici.
Nermin Abdić, predvodi listu Demokratske partije socijalista za predstojeće lokalne izbore u Podgorici.

U tekstu se navodi da Nermin " ipak pripada religioznoj i nacionalnoj manjini i teško može da pod svoje skute objedini ono što je Podgorica bila, a i danas je. Ipak, ovaj grad je naselje pravoslavnih stanovnika i njihova tradicija..."

"Ovo je fašizam", ocijenio je Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore oštro je osudio tekst "Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice?", zbog poziva na netoleranciju i diskriminaciju u odnosu na lično svojstvo pojedinca.

"Tekst sadrži neprihvatljive i uvredljive segmente koji duboko podrivaju temelje multi-konfesionalne, multi-nacionalne, kulturne različitosti i suživota" navodi se u izjavi.

Poslanik DPS-a i bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je pozvao sve koji žele da vide "kako izgleda fašizam u najčistijoj formi" da pročitaju tekst.

Poslanik vladajućeg Pokreta Evropa sad Miodrag Laković je poručio da tekst predstavlja širenje mržnje.

Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka i Bošnjački demokratski pokret osudili su napad.

Nijesu se oglasile Demokrate i prosrpska Socijalistička narodna partija.

Na pitanje tokom današnje skupštinske rasprave da se odredi o sadržaju ovog teksta predsjednik Skupštine i lider proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić je rekao da osuđuje tekst.

"Ali želim da kažem da se radi o uglednom portalu koji je najčitaniji u Crnoj Gori i ima izuzetno veliki uticaj. I oni su osudili taj tekst, koji se sticajem okolnosti jedno vrijeme pojavio kratko tamo", rekao je Mandić.

Nakon reakcije javnosti portal Borba je obrisao tekst uz izvinjenje i navode da tekst nema veze sa portalom.

Ovaj portal je blizak strankama Demokratskog fronta.

Digitalni forenzički centar (DFC) je naveo da je "prosrpski i proruski portal Borba" objavio tekst koji sadrži elemente govora mržnje ne samo prema Abdiću već i prema građanima Podgorice koji se na nacionalnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi izjašanjavaju drugačije od autora teksta.

Autor teksta, koji je izvorno objavljen na portalu Srpska 24, je redovni kolumnista portala Borba, navodi DFC.

XS
SM
MD
LG