Dostupni linkovi

Svečano otvoren most 'Hercegovina' koji spaja južni dio BiH s EU


Vatromet iznad mosta "Hercegovina" na otvaranju poddionice Počitelj-Zvirovići, 4. septembar 2024.
Vatromet iznad mosta "Hercegovina" na otvaranju poddionice Počitelj-Zvirovići, 4. septembar 2024.

Poddionica Počitelj – Zvirovići i most "Hercegovina", jedan od najvećih infrastrukturnih objekata na koridoru Vc i jedan od najviših mostova u ovom dijelu Evrope, otvorena je 4. septembra.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je na otvaranju da ovaj most ne spaja samo jug i sjever BiH, već i koridor kroz Hrvatsku, omogućivši višestruki razvoj ekonomije i privrede.

"Ovaj projekt daje novu dimenziju sveukupnom infrastrukturnom razvoju u našoj zemlji i njime postavljamo visoko ljestvicu koju treba nastaviti pratiti. Zajedničkom sinergijom domaćih i međunarodnih institucija dajemo trajni doprinos ovom prostoru Europe, nadam se uskoro i integralnom i punopravnom dijelu obitelji Europske unije BiH", kazala je Krišto.

"Danas imamo novih 11 kilometara na koridoru Vc, imamo impozantni most 'Hercegovina', a uskoro ćemo potpisivati nove ugovore i pokretati nove investicije. Cilj nam je da Federaciju BiH pretvorimo u jedno veliko gradilište", rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Na svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta "Hercegovina" bili su predstavnici ekonomskog, političkog i javnog života BiH i Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

Poddionica Počitelj- Zvirovići i most "Hercegovina" biće pušteni za redovni promet 5. septembra od 12 sati.

Inače, most "Hercegovina" strateški je infrastrukturni projekat koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s evropskom mrežom prometnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prijelaza Bijača.

Most "Hercegovina" prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stupom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Evrope.

Zvaničnici BiH i Hrvatske na otvaranju poddionice na Koridoru Vc. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Predsjedništva BiH Borjana Krišto. 4. septembar 2024.
Zvaničnici BiH i Hrvatske na otvaranju poddionice na Koridoru Vc. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Predsjedništva BiH Borjana Krišto. 4. septembar 2024.

Otvorenje mosta predstavlja značajan korak u prometnom povezivanju BiH s Evropskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekt poboljšati ekonomsku situaciju i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje prometne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 milijuna eura bez PDV-a, od čega je za sami most "Hercegovina" 30,4 miliona eura bez PDV-a.

Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu pet miliona eura, kao i povoljnim kreditom Evropske investicijske banke (EIB) od 105 miliona eura za cijelu dionicu Počitelj-Bijača u dužini od 21 km.

Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju u Uredu EU u Bosni i Hercegovini, istakao je da je završetak mosta simbol napretka, saradnje i dugotrajnog partnerstva između BiH i EU.

"Osim poboljšanja mobilnosti, ovaj most igra ključnu ulogu i na širem planu. Zajedno s autocestom Koridora Vc, on će ojačati veze BiH s EU i regijom i unaprijediti ekonomsku integraciju", rekao je Ellero.

Pogled na most "Hercegovina" na dan otvaranja, 4. septembra 2024.
Pogled na most "Hercegovina" na dan otvaranja, 4. septembra 2024.

Osim mosta "Hercegovina", koji se proteže preko rijeke Neretve u dužini od gotovo jednog kilometra, poddionica Počitelj-Zvirovići uključuje trasu autoputa u dužini od 11,7 kilometara, petlju Počitelj sa naplatnim kućicama i pristupnim cestama, međuregionalni čvor, tri vijadukta, tunel i otvorenu dionicu puta.

Taj projekt je dio šire posvećenosti EU razvoju Koridora Vc, sa do sada obezbjeđenih oko 870 miliona eura granta u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Ova sredstva uključuju finansiranje izgradnje 17 poddionica i pripremu projekata širom Bosne i Hercegovine.

Koridor Vc je dug 325 km i čini ga glavna tranzitna cesta sjever-jug između zemalja regije kroz BiH. Počinje u Budimpešti, prolazi preko sjeverne Hrvatske (Osijek), kroz BiH preko Doboja, Zenice, Sarajeva i Mostara i završava u luci Ploče u Hrvatskoj.

Izvor Fena
XS
SM
MD
LG