Dostupni linkovi

Izraelska vojska spasila taoca koga je oteo Hamas


Kaid Farhan Alkadi poslije akcije spašavanja, fotografija objavljena 27. avgusta 2024.
Kaid Farhan Alkadi poslije akcije spašavanja, fotografija objavljena 27. avgusta 2024.

Izraelska vojska javila je u utorak da je spasila taoca koga je palestinski Hamas oteo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Kako je saopšteno, vojnici su spasili izraelskog državljanina arapskog porijekla Kaida Farhana Alkadija (52) u kompleksnoj operaciji u južnom dijelu Pojasa Gaze.

"Vojska i Šin Bet, izraelska unutrašnja obavještajna služba, spasili su taoca Kaida Farhana Alkadija, starog 52 godine porijeklom iz Rajata, beduinskog sela u Negevskoj pustinji", navodi se u saopštenju.

Dalje je saopšteno da je njega oteo Hamas i odveo u Pojas Gaze 7. oktobra.

Militanti predvođeni Hamasom oteli su oko 250 ljudi u napadu na Izrael 7. oktobra kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i poslije koga je pokrenut izraelski napad na Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze.

U Izraelskoj uzvratnoj ofanzivi poginulo je više od 40.000 Palestinaca prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. U ofanzivi je raseljeno 90 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze, i izazvana su velika razaranja širom te teritorije pod opsadom.

Hamas i dalje drži oko 110 talaca, od kojih je, vjeruje se, jedna trećina mrtva. Većina ostalih oslobođena je u razmjeni za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima tokom primirja u novembru.

Izrael je spasio ukupno osam talaca, uključujući dvoje u operacijama u kojima su poginule desetine Palestinaca. Hamas kaže da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i neuspjelim pokušajima spašavanja.

SAD, Egipat i Katar mjesecima pokušavaju da pregovorima dođu do sporazuma prema kome bi bili oslobođeni preostali taoci u zamjenu za trajno primirje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočen je sa intenzivnim kritikama porodica talaca i većine izraelske javnosti zato što nije još postigao sporazum sa Hamasom da vrati taoce kući.

XS
SM
MD
LG