Dostupni linkovi

Kanada uvodi carine od 100 odsto na kineska električna vozila


Električni autombili kineskog proizvođača BYD čekaju utovar u kineskoj luci Lianjungang, 25. april 2024.
Električni autombili kineskog proizvođača BYD čekaju utovar u kineskoj luci Lianjungang, 25. april 2024.

Kanada je, po uzoru na Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, u ponedeljak saopštila da će uvesti carinu od 100 odsto na uvoz kineskih električnih vozila i najavila carinu od 25 odsto na uvoz čelika i aluminijuma iz Kine.

Nameti se odnose na sva električna vozila koja se isporučuju iz Kine, uključujući i one koje u toj zemlji proizvodi američka kompanija Tesla, rekao je zvaničnik kanadske vlade. Posle te najave vrednost akcija najvrednijeg svetskog proizvođača automobila pale su za 3,2 odsto.

Kanadski uvoz automobila iz Kine kroz njenu najveću luku, Vankuver, u 2023. je skočio 460 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pošto je Tesla počeo da isporučuje električna vozila proizvedena u Šangaju u Kanadu.

Premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) rekao je da Otava deluje kako bi se suprotstavila, kako je rekao, namernoj državom podsticanim preteranim proizvodnim kapaciteta.

"Mislim da svi znamo da Kina ne igra po istim pravilima", rekao je on novinarima.

Tarife će biti uvedene od 1. oktobra. SAD i EU već podigle carine na kineska električna vozila od 100 odsto, odnosno 38 odsto.

"Ono što je važno u vezi sa ovim je da to radimo u skladu i paralelno sa drugim ekonomijama širom sveta“, rekao je Trudo.

Kineska ambasada u Kanadi nazvala je ovaj potez "protekcionističkim" i optužila Kanadu da ignoriše pravila Svetske trgovinske organizacije (STO).

"Kina poziva Kanadu da poštuje objektivne činjenice, poštuje pravila STO, odmah ispravi svoje pogrešne prakse i uzdrži se od politizovanja ekonomskih i trgovinskih pitanja", navela je kineska ambasada.

Kanada će nastaviti da radi sa SAD i drugim saveznicima kako bi osigurala da kupci širom sveta ne budu nepravedno kažnjeni netržišnom praksom zemalja kao što je Kina, rekao je Trudo.

On je rekao da Kanada razmatra dalje kaznene mere kao što su tarife na čipove i solarne ćelije.

Izvori: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG