Dostupni linkovi

Desetine poginulih u napadima na jugu Gaze dok traju pripreme za pregovore o prekidu vatre


Izraelski vojnici u pojasu Gaze, 23. avgust 2024.
Izraelski vojnici u pojasu Gaze, 23. avgust 2024.

Najmanje trideset Palestinaca je ubijeno u višestrukim izraelskim napadima u južnom pojasu Gaze, saopštili su zvaničnici 24. avgusta dok traju pripreme za pregovore o prekidu vatre na visokom nivou u egipatskoj prestonici.

Među poginulima je 11 članova iste porodice, uključujući dvoje dece, kada je izraelski vazdušni napad pogodio njihovu kuću u gradu Kan Junis rano u subotu, navodi Naser bolnica u koju su tela i ranjeni odneti.

Još sedamnaest je poginulo kada je pogođen put južno od Kan Junisa, a među njima su putnici u tuk-tuku i prolaznici, saopštila je bolnica Naser. Još jedan udar pogodio je tuk-tuk istočno od Kan Junisa ubivši najmanje petoro ljudi.

Izraelska vojska je saopštila da ispituje te izveštaje, ali nije dala komentar.

Pripadnici prve pomoći su takođe pronašli 10 tela iz stambenog bloka zapadno od Kan Junisa. Okolnosti njihove smrti nisu za sada jasne, saopštila je bolnica, ali je izraelska vojska više puta bombardovala ta područja tokom protekle nedelje.

Rat u Gazi izbio je 7. oktobra kada su Hamas, koji su SAD i EU proglasile terorističkom organizacijom, i drugi militanti izveli iznenadni napad na Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi, prvenstveno civila.

Više od 100 talaca je oslobođeno tokom primirja prošle godine, ali se veruje da Hamas i dalje drži još oko 110, od kojih je oko trećina mrtva, prema procenama izraelskih vlasti.

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, prema navodima Ministarstva zdravlja Gaze, koje u svojim statistikama ne pravi razliku između civila i boraca.

Sukob je izazvao velika razaranja i primorao oko 2,3 miliona stanovnika Gaze da napusti svoje domove.

Eksperti su se sastali 14. avgusta kako bi razradili tehnička pitanja i utrli put za razgovore na visokom nivou narednog dana o mogućem prekidu vatre uz posredovanje Sjedinjenih Država, Egipta i Katara.

Delegacija Hamasa stigla je 24. avgusta u Kairo da se sastane sa egipatskim i katarskim zvaničnicima, rekao je za AP visoki zvaničnik Hamasa Mahmud Merdavi. On je naglasio da Hamas neće direktno učestvovati u nedeljnim pregovorima, već će ga o njima izvestiti Egipat i Katar.

Izraelska delegacija koja je stigla u četvrtak uključivala je Dejvid Barnea, šefa izraelske spoljne obaveštajne službe Mosad, šefa izraelske bezbednosne službe Šin Bet i general-majora Eliezera Toledano.

Direktor CIA Vilijam Berns i Bret Mekgurk, viši savetnik predsednika Džoa Bajdena za Bliski istok, predvode američku stranu pregovora usred velikih razmimoilaženja između Izraela i Hamasa zbog insistiranja Izraela da zadrži snage u dva strateška koridora u Gazi.

Hamas zahteva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, dok Netanjahu insistira da Izrael mora zadržati kontrolu nad koridorima.

Bela kuća je u petak saopštila da su razgovori bili konstruktivni i da je postignut napredak ne navodeći konkretne detalje.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG