Dostupni linkovi

Od oktobra 2023. u Gazi raseljeno 90 odsto stanovništva, navodi UN


Raseljeni Palestinci u naselju Rimal, u gradu Gazi, 20. avgusta 2024.
Raseljeni Palestinci u naselju Rimal, u gradu Gazi, 20. avgusta 2024.

Uzastopne izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze dovele su do raseljavanja 90 odsto od 2,1 milion stanovnika palestinske teritorije od početka rata između Izraela i Hamasa, rekao je najviši humanitarni zvaničnik UN-a za Gazu, Muhanad Hadi.

On je precizirao da je samo u avgustu bilo 12 takvih naredbi.

Hadi je rekao da naređenja za evakuaciju ugrožavaju civile, umjesto da ih štite, prenio je AP.

"Oni tjeraju porodice da ponovo bježe, često pod vatrom i sa ono malo stvari koje mogu da ponesu sa sobom, u područje koje se sve manje, koje je prepuno i nesigurno", dodao je humanitarni zvaničnik UN.

Civili su lišeni medicinske njege, skloništa, bunara i humanitarnih zaliha, "trče od jednog uništenog mjesta do drugog, a tome se ne nazire kraj kraj", kazao je on.

Hadi je podvukao da međunarodno humanitarno pravo zahtijeva da civili budu zaštićeni i da je potrebno osloboditi izraelske taoce, olakšati humanitarni pristup i postići dogovor o prekidu vatre.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je nakon što su u oktobru 2023. godine, naoružani ekstremisti Hamasa, organizacije koju SAD i EU karakterišu kao terorističku, usmrtili oko 1.200 Izraelaca i oteli oko 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska je potom počela sa napadima u Gazi u kojima je razoren dobar dio stambene i druge infrastrukture enklave.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje kontroliše Hamas, do sada je ubijeno najmanje 40.000 ljudi.

Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da se Gazom šire bolesti i glad, kao i da je iz domova protjerano 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG