Dostupni linkovi

Vučić sa zvaničnikom NATO-a u Beogradu o situaciji u regionu i na Kosovu


Boris Ruge, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Boris Ruge, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 21. avgusta u Beogradu sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku Borisom Rugeom sa kojim je razgovarao o dešavanjima na Kosovu.

Kako je na svom Instagram nalogu napisao Vučić, sastanak sa Rugeom je bio "dobar", a razgovarali su o situaciji u regionu, bezbednosti na Kosovu i mogućim implikacijama nastavka "jednostranih poteza" režima premijera Kosova Aljbina Kurtija.

"Izrazio sam veliku zabrinutost zbog tendencije usložnjavanja situacije uprkos svim nastojanjima Beograda da otvorena pitanja vrati u okvire dijaloga. Takođe, istakao sam da konstantan rizik od eskalacije tenzija koje Priština redovno izaziva neodgovornim odlukama i ponašanjem, u ogromnoj meri utiče na srpski narod na Kosovu, koji živi u stanju stalnog straha za život i imovinu", navodi se na Instagram profilu predsednika Srbije.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa Rugeom naglasio da je "neophodno" intenzivirati diplomatske napore i koordinaciju sa snagama KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244 i ovlašćenjima koja te snage imaju u sklopu svog mandata, kako bi se osigurala bezbednost Srba na Kosovu, a Priština "vratila na dijalog i ispunjavanje svih obaveza", pre svega formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom.

Takođe, Vučić je naveo da Srbija ostaje privržena vojnoj neutralnosti.

Boris Ruge je na mreži "X" (Twitter), napisao da je imao "dobru razmenu" sa predsednikom Vučićem o međusobnim odnosima za koje se nada da će se "produbiti".

"Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, uključujući trajnu bezbednost na Kosovu. NATO očekuje da Srbija pomogne da se obezbedi puna odgovornost za nasilna dela u maju i septembru 2023", naveo je Ruge na svom profilu.

Više od 90 pripadnika misije KFOR-a 29. maja 2023. je teže i lakše povređeno u nemirima ispred opštine Zvečan na severu. Tom napadu su prethodile tenzije 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada na severu Kosova, protiveći se ulasku novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

U oružanom napadu u septembru 2023. koji je predvodio bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u selu Banjska, na severu Kosova, ubijen je kosovski policajac.

Prethodnog dana Ruge je boravio u Prištini gde se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

O tom susretu je napisao da je "NATO ponosan što osigurava bezbedno i stabilno okruženje za sve ljude na Kosovu već 25 godina". Kako je naveo, jedna od tema razgovora bilo je i otvaranje mosta na Ibru.

"Što se mosta preko Ibra tiče, istakao sam stav NATO-a da odluke moraju da se donose kroz dijalog i na koordinisan način", naveo je Ruge nakon sastanka sa kosovskom predsednicom.

Vlada premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici, koji deli severni većinsko srpski deo, sa južnim delom gde većinski živi albansko stanovništvo.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj. Međutim, zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija 2. avgusta su saopštile da ne podržavaju otvaranje mosta za saobraćaj vozila u ovom trenutku, jer bi to moglo dovesti do novih tenzija na Kosovu.

XS
SM
MD
LG