Dostupni linkovi

Osmani: 'Kosovo ne treba da pita Srbiju za most na Ibru'


Predsjednica Kosova Vjosa Osmani
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da Kosovo ne treba da pita Srbiju o otvaranju mosta na teritoriji Kosova i da ne treba prihvatiti da se o ovom pitanju razgovara u Briselskom dijalogu.

Prema njenim riječima, posljednje izjave Evropske unije (EU) o ovoj temi su "rasističke" i u tom pogledu treba da budu u potpunosti koordinisane sa SAD.

"Što se tiče Evropske unije, izjave njenih zvaničnika su rasističke, ne vjerujem da zaslužuju pažnju sa moje strane. Protivim se na svaki način raspravi o otvaranju mosta u Briselu. Nemamo šta da pitamo Srbiju", rekla je ona.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je u srijedu, 14. avgusta, da su sugestije da je EU protiv otvaranja glavnog mosta preko rijeke Ibar ili da je promijenila stav o toj temi obmanjujuće.

"Dobra uprava razumije osjetljivost manjine. Kako da sprovedemo sporazum o otvaranju mosta, razgovaraćemo na sljedećem sastanku u Briselu", rekao je Lajčak.

Ovaj most, koji razdvaja Južnu Mitrovicu sa većinskim albanskim stanovništvom od Sjeverne Mitrovice sa većinskim srpskim stanovništvom, otvoren je za pješake, ali ne i za automobile.

Misija NATO-a na Kosovu, KFOR, upozorila je da neće oklijevati da reaguje na razvoj događaja u vezi sa bezbjednošću.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani takođe je rekla u četvrtak da Kosovo mora da obezbijedi da most na sjeveru bude otvoren na način koji ne izaziva sukob sa saveznicima zemlje, niti pojačava prisustvo misije NATO-a na Kosovu, Kfora.

Obraćajući se medijima nakon sastanka sa predsjednikom opštine Vitina Sokolom Halitijem, Osmani je, međutim, rekla da Kosovo ne treba da razgovara o pitanju mosta sa Srbijom u Briselu.

"Most mora da se otvori, ali moramo da vodimo računa da kada se otvori uvijek bude otvoren, a ne da kada se otvori podstiče mnogo veće prisustvo NATO-a na njemu. Da li je u interesu Kosova da vidimo sukob između kosovske policije i američkog vojnika? Ne vjerujem da ima Albanaca koji se slažu sa ovim. Nemamo razloga da se sukobimo sa saveznicima, oni su nas spasili", rekla je Osmani.

Vlada premijera Aljbina Kurtija insistirala je na otvaranju mosta za saobraćaj vozila, uprkos stalnom protivljenju međunarodne zajednice i lokalnih Srba.

Most je trenutno otvoren samo za pješake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da bude otvoren i za saobraćaj vozila.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u utorak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da postoji realan rizik da bi otvaranje mosta u Mitrovici u ovom trenutku moglo da utiče na bezbjednost vojnika NATO-a, uključujući i američke.

"Smatramo da ovaj rizik povećava prijetnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbjeđivanju mira i sigurnosti na Kosovu", rekao je Hovenijer.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u srijedu da će nastaviti konsultacije sa međunarodnim partnerima o otvaranju mosta, ali je ponovio da njegovo otvaranje "nije protiv bilo koga".

Tokom izbora 2021. godine, Osmani i Kurti su učestvovali u zajedničkom izboru, ali su nedavno imali suprotstavljena mišljenja o nekoliko pitanja, jedno od njih je koordinacija sa najbližim saveznicima Kosova kao što su Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG