Dostupni linkovi

Kurtijeve dalje konsultacije o otvaranju mosta u Mitrovici 'pozitivan korak'


Vojnici KFOR-a na mostu preko reke Ibar, Mitrovica, Kosovo, 12. avgusta 2024.
Vojnici KFOR-a na mostu preko reke Ibar, Mitrovica, Kosovo, 12. avgusta 2024.

Izjavu premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija da će njegova vlada nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnim partnerima u vezi sa otvaranjem mosta na Ibru u Mitrovici, politički analitičar iz Prištine Rahman Pačarizi (Rrahman Pacarizi) vidi kao pozitivni znak.

Deo opozicije na Kosovu takođe smatra da Kosovo ne treba da deluje bez koordinacije sa zapadnim zemljama.

Premijer Kurti je 14. avgusta na sednici Vlade rekao da će njegova vlada nastaviti konsultacije i koordinaciju u vezi sa otvaranjem mosta, uz napomenu da to nije upereno protiv nikoga.

On je takođe izrazio uverenje da otvaranje mosta ide u korist svih.

Kurti je to izjavio nakon što je ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri (Jeffrey) Hovenier rekao da američki vojnici mogu biti ugroženi ukoliko Vlada Kosova nastavi sa jednostranim akcijama.

Most na Ibru, koji deli dve opštine sa albanskom i srpskom većinom – Južnu i Severnu Mitrovicu – trenutno je otvoren samo za pešake.

Inače je poznat po etničkim sukobima u posleratnom periodu, što je glavni razlog njegovog zatvaranja.

Na samom mostu se trenutno nalaze pripadnici KFOR-a, dok su pripadnici policije u neposrednoj blizini.

Kosovo i Srbija su postigli dogovor u okviru dijaloga da se most otvori za saobraćaj, ali se to na terenu nije desilo. Vlada Kosova sada navodi kako je plan o otvaranju mosta u skladu sa tim dogovorima, postignutim u Briselu.

KFOR međutim smatra da se o ovom pitanju treba razgovarati u okviru dijaloga, te nekoliko puta ponovio da "neće oklevati da reaguje u skladu sa svojim mandatom UN-a ukoliko bezbednosan situacija bude ugrožena".

Zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – su 2. avgusta saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku, dok su iz EU takođe naveli da je pitanje otvaranja mosta deo dijaloga i da odluka o otvaranja mora biti doneta u okviru tog pregovaračkog procesa.

Haziri: Otvaranje mosta treba da se izvrši isključivo u koordinaciji sa Kvintom

S druge strane, opozicione stranke na Kosovu pozivaju Kurtija da svaku narednu odluku donese u koordinaciji sa SAD, NATO-om i drugim međunarodnim partnerima, kako bi se izbegle eventualne tenzije.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi (Lutfi) Haziri je za Radio Slobodna Evropa rekao da je ta partija i ranije upozoravala na nedostatak koordinacije, posebno sa NATO-om, te da se zbog toga pitanje otvaranja mosta vraća na pregovaranje u Briselu.

Haziri: Neophodno je poverenje lokalne zajednice
Haziri: Neophodno je poverenje lokalne zajednice

"Neophodno je da vlada izgradi što bolju političku atmosferu i da koordiniše sa svim članicama Kvinte kako ne bi izražavale zabrinutost", rekao je Haziri.

On je ukazao i da je za uspešnu finalizaciju ovog procesa neophodno poverenje lokalne zajednice sa kojom treba uspostaviti dijalog.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj je ocenio da je svako ko ugrožava američke vojnike u okviru NATO misije neprijatelj Kosova.

Haradinaj: Neprijatelj Kosova je svako ko ugrožava američke vojnike NATO misije
Haradinaj: Neprijatelj Kosova je svako ko ugrožava američke vojnike NATO misije

"Dakle, ili će biti u zatvoru ili će pobeći i sakriti se sa Kosova. Bez obzira kakvo državljanstvo ima i koje dužnosti ima, on-ona-oni će biti kažnjeni", napisao je Haradinaj na svom Facebook nalogu.

Pačarizi: Most se ne bi mogao otvoriti bez sukoba sa NATO-om

Politički analitičar Rahman Pačarizi smatra da je pozitivan znak to što je Kurti izjavio da nastavlja konsultacije sa međunarodnom zajednicom, te da je to jedini način da se most otvori bez podizanja tenzija.

"Most se ne bi mogao otvoriti bez sukoba sa KFOR-om", rekao je on.

Pačarizi ocenjuje da su Kurti i njegovi saradnici do sada koristili pitanje mosta u predizborne svrhe, imajući u vidu da se novi izbori očekuju početkom naredne godine.

"Naravno, to ne znači da je neko na Kosovu protiv otvaranja mosta, ali to ne znači ni da se smeju narušavati određeni savezi", rekao je on.

Ukoliko Kurti pak bude ignorisao zahteve zapadnih zemalja, Kosovo se može suočiti sa posledicama, dodaje.

"Mi smo pod sankcijama više od godinu dana. Građani Kosova to ne osećaju direktno na svojoj koži ali indirektno Kosovo mnogo trpi zbog tih sankcija", kaže on.

EU je prošle godine uvela mere prema Kosovu jer je Vlada ignorisala zahteve o deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Pačarizi napominje da bi pooštravanje tih mera dodatno oštetilo Kosovo, te da bi dalje udaljavanje od zapadnih partnera bilo "opasno po zemlju".

Najava o otvaranju glavnog mosta u Mitrovici dolazi nakon što su kosovske vlasti zatvorile devet poslovnica Pošte Srbije na severu Kosova uz obrazloženje da su poslovale bez licence.

Na to je reagovala međunarodna zajednica uz napomenu da Vlada Kosova ponovo preduzima jednostrane korake bez koordinacije.

Srbi na sjeveru Kosova frustrirani zbog zatvaranja poslovnica Pošte Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Vlada Kosova dve godine pokušava da utvrdi vlast u opštinama na severu, što je nailazi na otpor lokalnog srpskog stanovništva koje čini većinu u tom delu.

Do sada je Vlada Kosova ukinula srpske tablice koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi, ukinula dinar, te zatvorila neke institucije koje rade u sistemu Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG