Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo i optuženi čekaju novu presudu za 'državni udar' u Crnoj Gori


Lideri proruskog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić u vrijeme održavanja prvog glavnog pretresa u slučaju "državni udar" 2017.
Lideri proruskog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić u vrijeme održavanja prvog glavnog pretresa u slučaju "državni udar" 2017.

Viši sud u Podgorici izreći će 12. jula novu presudu u slučaju "državni udar", koji se već sedam godina vodi protiv dva ruska, osam srpskih državljana i lidera nekadašnjeg proruskog Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Optužnicom im je stavljeno na teret pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine uoči prijema Crne Gore u NATO.

Optuženi su za planiranje napada na institucije i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016.

Viši sud je sve optužene proglasio krivim 2019, a Apelacioni sud dvije godine kasnije poništio tu presudu i vratio suđenje na početak.

U završnim riječima tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Novu presudu izreći će vijeće sudije Zorana Radovića.

Specijalno tužilaštvo tražilo iste kazne

Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj, neznatno izmijenjenoj optužnici i zatražilo od sudskog vijeća da optužene oglasi ponovo krivim i odredi zatvorsku kaznu istovjetnu prvoj presudi.

Optužnicom su obuhvaćeni dvojica Rusa Eduard Šišmakov i Vladimir Popov za koje se navodi da su finansirali i organizovali nasilno rušenje vlasti, proglašenja izborne pobjede DF-a kako bi se spriječilo članstvo Crne Gore u NATO.

Pripadnici ruske obavještajne službe Šišmakov i Popov su tada, u odsustvu, osuđeni na 15 i 12 godina zatvora.

Optuženi su i sadašnji predsjednik Skupštine Andrija Mandić i poslanik vladajuće većine Milan Knežević, koji su 2016. bili lideri opozicionog DF.

Oni su presudom iz 2019. osuđeni na po pet godina zatvora.

Penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić je bio osuđen na osam, a ostali optuženi od godinu i po do sedam godina.

Tokom dosadašnjeg suđenja, svi optuženi su negirali krivicu, odbacili su navode optužnice i tvrdili su da čitav proces predstavlja političku montažu bivše vlasti.

U vrijeme prvog suđenja na vlasti u Crnoj Gori je bila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića, koja je izgubila izbore 2020. godine.

Prvu optužnicu za 'državni udar' su napisali tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamjenik Saša Čađenović.

Neizmjenjena optužnica

Sa promjenom vlasti 2020. i pobjedom trojne koalicije na čelu sa Demokratskim frontom, došlo je do promjena i u Specijalnom tužilaštvu.

Saša Čađenović i Milivoje Kanić 2017. godine, dok su bili specijalni tužioci
Saša Čađenović i Milivoje Kanić 2017. godine, dok su bili specijalni tužioci

Umjesto Milivoja Katnića, za glavnog specijalnog tužioca je izabran Vladimir Novović.

Tužilac Čađenović je uhapšen 2022. a Katnić u aprilu ove godine zbog sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe u vrijeme dok su bili tužioci.

Bez obzira na njihovo hapšenje, aktuelno Specijalno tužilaštvo nije odustalo od optužnice za 'državni udar', niti su je mijenjali.

Od Novovića očekivali da odustane od optužnice

Zbog činjenice da je Novovićevo Specijalno tužilaštvo ostalo pri navodima optužnice, lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević su otvoreno izražavali nezadovoljstvo.

Potencirali su u javnim nastupima da su upravo oni izabrali u Skupštini nove tužilačke organe.

To je ponovio i Andrija Mandić u završnim riječima na kraju glavnog pretresa u Višem sudu, naglasivši da je očekivao od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da povuče optužnicu odmah pošto je izabran na tu poziciju.

"Umjesto da se poslije odluke Apelacionog suda ne maltretira ovo vaše (sudsko) Vijeće, nego da glavni specijalni tužilac hrabro kaže da će da povuče optužnicu, dovodi nas u jednu delikatnu poziciju koja nije nimalo dobra."

I Knežević je pozvao glavnog specijalnog tužioca Novovića i vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorada Markovića da odustanu od optužnice.

"Marković kao vrhovni državni tužilac već danas može da odustane od optužnice", kazao je poslanik vladajuće koalicije početkom marta.

On je takođe na posljednjoj sjednici Skupštine kazao da se sa Markovićem sastao kod premijera Milojka Spajića i da je tada bilo riječi i o njegovoj kandidaturi za VDT-a.

Marković, koji je izabran u januaru ove godine, negirao je navode Kneževića:

"Nijesam prisustvovao nikakvom sastanku gdje se pregovaralo hoću li biti tužilac, nikome ništa nisam obećao, niti bilo koga slao da na nekoga utiče da budem izabran za VDT".

Dio optuženih za pokušaj "državnog udara" u Crnoj Gori. S lijeva na desno: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov i Eduard Šišmakov.
Dio optuženih za pokušaj "državnog udara" u Crnoj Gori. S lijeva na desno: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov i Eduard Šišmakov.

A mjesec i po prije izricanja nove presude, poslanik proruskog DF-a Vladimir Bojović je inicirao održavanje kontrolnog saslušanja VDT-a Markovića i specijalnog tužioca Novovića "povodom indicija na zloupotrebe u njihovom radu, s posebnim osvrtom na slučaj 'državni udar'":

"Ovaj slučaj pokazuje da postoje ozbiljni razlozi za sumnju da pojedini tužioci zaista nisu nezavisni u svom radu, da zloupotrebljavaju službeni položaj za nečiji interes. Nekoga iz bezbjednosnih službi, nekoga iz političkih struktura.. ili nekoga trećeg".

Kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu još nije zakazano.

XS
SM
MD
LG