Dostupni linkovi

Presuda u ponovljenom suđenju za 'državni udar' u Crnoj Gori 12. jula


Optuženi i njihovi branioci tokom završnih riječi na ponovljenom suđenju za "državni udar" u Višem sudu u Podgorici 20. juna
Optuženi i njihovi branioci tokom završnih riječi na ponovljenom suđenju za "državni udar" u Višem sudu u Podgorici 20. juna

U Višem sudu u Podgorici 20. juna u ponoć okončano je završno ročište u ponovljenom sudskom postupku za slučaj "državni udar". Presuda će biti saopštena 12. jula.

Slučaj se odnosi na pokušaj nasilnog rušenja vlasti uoči prijema Crne Gore u NATO.

Dva ruska, dvadesetak srpskih i tri crnogorska državljanina , uključujući lidere proruskog Demokratskog fronta - Andriju Mandića i Milana Kneževića, optuženi su za planiranje napada na institucije i tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Prvostepena presuda donijeta je maja 2019. Optuženi su osuđeni na ukupno oko 70 godina zatvora.

Godinu kasnije Đukanovićeva Demokratska partija socijalista gubi vlast od koalicije stranaka predvođenih proruskim Demokratskim frontom (DF).

Pet mjeseci kasnije, februara 2021., Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu i vraća postupak na novo suđenje.

Novi postupak počeo je juna 2023. u istom, Višem sudu u Podgorici, pred novim sudijom Zoranom Radovićem.

Na početku obnovljenog suđenja Radović je tražio da Specijalno državno tužilaštvo dostavi izmijenjenu optužnicu zbog, kako je naveo, novog činjeničnog stanja u ovom predmetu.

Optužnicu u ponovljenom suđenju zastupa novo Specijalno državno tužilaštvo, na čelu sa glavnim tužiocem Vladimirom Novovićem.

Raniji tužioci Milivoje Katnić i Saša Čađenović su u pritvoru pod optužbom za veze sa organizovanim kriminalom.

Traže se iste presude kao u prvostepenoj presudi

Specijalno tužilaštvo je u cjelosti ostalo pri ranijoj, neznatno izmijenjenoj optužnici i zatražilo od sudskog vijeća sudije Radovića da optužene oglasi krivim i kazni po zakonu.

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF-a i sprječavanja Crne Gore da pristupi NATO.

Tužioci, koji su 20. juna prezentovali završnu riječ zastupnice optužbe Jelene Protić, ostali su pri istim kvalifikacijama krivičnih djela i zatražili istovjetne osuđujuće presude za sve optužene kao u prvostepenoj presudi.

Odbrana okrivljenih na glavnom pretresu opovrgnuta je dokazima i navodima svjedoka, posebno iskazom svjedoka saradnika Saše Sinđelića, smatraju tužioci.

Sedam advokata koji su branili optužene zatražili su u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Na pretresu je govorio Andrija Mandić, koji je u međuvremenu izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Podsjetio je da je parlamentarna većina kojoj pripada birala nova tužilačke organe sa željom da ne budu kao njihovi prethodnici . Naglasio je da je očekivao od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da povuče ovu optužnicu odmah pošto je izabran na tu poziciju.

"Umjesto da se poslije odluke Apelacionog suda ne maltretira ovo vaše Vijeće, nego da glavni specijalni tužilac hrabro kaže da će da povuče optužnicu, dovodi nas u jednu delikatnu poziciju koja nije nimalo dobra."

Završne riječi tužilaštva i odbrane optuženih trajali su gotovo 12 sati, do ponoći 20. juna.

Presudu će 12. juna saopštiti sudija Zoran Radović.

XS
SM
MD
LG