Dostupni linkovi

Britanski premijer imenovao kabinet, Reeves prva ministarka finansija


Britanski premijer Keir Starmer je nakon uvjerljive izborne pobjede laburista u petak imenovao novi kabinet, u Londonu 5. jula 2024.
Britanski premijer Keir Starmer je nakon uvjerljive izborne pobjede laburista u petak imenovao novi kabinet, u Londonu 5. jula 2024.

Nakon uvjerljive izborne pobjede laburista, novi britanski premijer Keir Starmer u petak je imenovao kabinet.

Angela Rayner je imenovana za zamjenicu premijera i državnu sekretarku za stanovanje i zajednice.

Rayner, istaknuta zvaničnica Laburističke partije, trebala bi igrati ključnu ulogu u pokretanju vladine agende o socijalnoj jednakosti i reformi stanovanja.

Rachel Reeves ušla je u istoriju postavši prva žena na čelu britanskog ministarstva finansija. U svojoj 800-godišnjoj istoriji, glavnu funkciju u britanskom trezoru nikada dosad nije obavljala žena.

Angela Rayner, lijevo, i Rachel Reeves, desno, 13. juna 2024.
Angela Rayner, lijevo, i Rachel Reeves, desno, 13. juna 2024.

"Čast je što sam imenovana za kancelarku finansija. Ekonomski rast je bio misija Laburističke partije. To je sada nacionalna misija", rekla je Reeves.

David Lammy je izabran za novog ministra vanjskih poslova.

"Čast života je biti imenovan za državnog sekretara za vanjske poslove, poslove Commonwealtha i razvoj. Svijet se suočava s ogromnim izazovima, ali mi ćemo se nositi s ogromnim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. Ponovo ćemo povezati Britaniju radi naše sigurnosti i prosperiteta", napisao je Lammy na platformi X.

Lammy će na poziciji šefa britanske diplomatije zamijeniti Davida Camerona.

Yvette Cooper imenovana je za ministricu unutrašnjih poslova, zadužena za nadgledanje domaće sigurnosti, imigracije kao i reda i mira.

John Healey će služiti kao ministar odbrane i odgovoran je za strategiju odbrane zemlje i oružane snage.

Na izborima održanim u četvrtak, Laburisti su osvojili 34 odsto glasova, što je za dva odsto više nego na prethodnim izborima.

Konzervativna stranka, koja je vladala zemljom posljednjih 14 godina, pretrpjela je veliki poraz, osvojili su 24 odsto glasova, što je za 20 odsto manje nego na izborima 2019. godine.

Liberalne demokrate su kao i na prošlim izborima osvojili 12 odsto, dok je Reform UK, desničarska populistička stranka osvojila 14 odsto, odnosno za 12 odsto više nego na prošlim izborima. Zeleni su osvojili sedam odsto, što je za četiri odsto više nego na prethodnim izborima.

Međutim, zbog većinskog jednokružnog sistema na izborima u Velikoj Britaniji, procenat osvojenih glasova ne odgovara osvojenim mestima u parlamentu sa 650 poslanika.

Prema dosad proglašenim rezultatima, laburisti su osvojili 411 mesta, konzervativci 119, Liberalne demokrate 71, Reform UK četiri i Zeleni četiri.

XS
SM
MD
LG