Dostupni linkovi

Starmer postao premijer nakon ubjedljive pobjede Laburista u Britaniji


Novi britanski premijer Keir Starmer sa kraljem Charlesom 5. juli 2024.
Novi britanski premijer Keir Starmer sa kraljem Charlesom 5. juli 2024.

Posjetom kralju Charlesu u Buckingham palači lider Laburista Keir Starmer postao je novi britanski premijer.

Prije njega kralja je posjetio Rishi Sunak koji je time dao svoju zvaničnu ostavku na premijersku poziciju nakon što je njegova Konzervativna stranka pretrpila najgori izborni rezultat u dugoj historiji stranke.

U prvom obraćanju kao premijer u Downing Streetu Starmer se zahvalio Sunaku na njegovom mandatu, posvećenosti i liderstvu. Naglasio je i da njegovo postignuće kao prvog britanskog premijera azijskog porijekla "niko ne bi trebao procijeniti."

"Ali sada je naša zemlja odlučno glasala za promjene i povratak politike javnoj službi", rekao je Starmer u prvom obraćanju ispred Downing Streeta broj 10.

Zemlja je na prvom mjestu, stranka na drugom, dodao je Starmer, sedmi Laburista koji je došao na premijersku poziciju.

"Bez obzira da li ste glasali za Laburiste ili ne, zapravo naročito ako niste, direktno vam kažem da će moja vlada služiti vama", rekao je novi britanski premijer.

Keir Starmer u prvom obraćanju kao bovi britanski premijer, 5. juli 2024.
Keir Starmer u prvom obraćanju kao bovi britanski premijer, 5. juli 2024.

Laburisti su osvojili 34 odsto glasova, što je za dva odsto više nego na prethodnim izborima, dok su konzervativci osvojili 24 odsto glasova, što je za 20 odsto manje nego na izborima 2019. godine.

Liberalne demokrate su kao i na prošlim izborima osvojili 12 odsto, dok je Reform UK, desničarska populistička stranka žestokog pobornika Bregzita Najdžela Faraža (Nigel Farage) osvojila 14 odsto, odnosno za 12 odsto više nego na prošlim izborima. Zeleni su osvojili sedam odsto, što je za četiri odsto više nego na prethodnim izborima.

Međutim, zbog većinskog jednokružnog sistema na izborima u Velikoj Britaniji, procenat osvojenih glasova ne odgovara osvojenim mestima u parlamentu sa 650 poslanika.

Prema dosad proglašenim rezultatima, laburisti su osvojili 411 mesta, konzervativci 119, Liberalne demokrate 71, Reform UK četiri i Zeleni četiri.

Pored toga Škotska nacionalna partija je dobila devet poslanika, severnoirski Šin fejn sedam, severnoirska Demokratska unionistička partija pet, velški Plaid kamri četiri, dok su ostale partije dobile po jedan ili dva mesta. U parlament je ušlo i šest nezavisnih kandidata.

Veliki deo teške štete Konzervativnoj partiji nanela je desničarska populistička partija Reform UK Najdžela Faraža koji je vodio snažnu kampanju za suzbijanje imigracije.

Uspeh krajnje desnice

Starmer je obećao da će ukinuti kontroverznu politiku konzervativaca o slanju azilanata u Ruandu, ali s obzirom na to da je migracija ključno izborno pitanje, i sam će biti pod pritiskom da pronađe rešenje za zaustavljanje desetina hiljada ljudi koji stižu preko Lamanša iz Francuske malim čamcima .

Pošto je Reform UK četiri poslanika, a sam Faraž je konačno izabran u parlament u svom osmom pokušaju i osvojio je više glasova od konzervativaca širom zemlje.

"Postoji ogromna praznina na desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim, a to je upravo ono što ću da uradim", rekao je trijumfalni Faraž. "Verujte mi, ljudi, ovo je samo prvi korak nečega što će vas sve zaprepastiti."

Lider partije Reform UK Najdžel Faraž razgovara s novinarima pošto je osvjio mesto u parlamentu u osmom pokupaju, 5. jul 2024.
Lider partije Reform UK Najdžel Faraž razgovara s novinarima pošto je osvjio mesto u parlamentu u osmom pokupaju, 5. jul 2024.

Rast podrške populističkoj alternativi usledio je posle nedavnih sličnih rezultata u Evropi, gde je krajnja desnica jačala.

Ali, za razliku od Francuske u kojoj je stranka Nacionalnog skupa Marin le Pen (Marine) ostvarila istorijski uspeh na izborima prošle nedelje, sveukupno gledano, britanska javnost je izglasala stranku levog centra kako bi donela promene.

Starmer je obećao da će poboljšati odnose sa Evropskom unijom kako bi se rešila pitanja nastala Bregzitom. Međutim, uprkos protivljenju Bregzitu, pridruživanje EU nije na stolu.

Starmer će takođe možda morati da sarađuje i sa Donaldom Trampom (Trump) u SAD ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru. Tramp je već poslao čestitke svom prijatelju i simpatizeru Faražu, preko svoje platforme društvenih medija Truth Social.

Iako je obećao da će doneti promene u zemlji, Starmer je obećao da će nastaviti nedvosmislenu podršku Londona Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije. Po mnogim spoljnim pitanjima, njegova politika je slična Sunakovoj.

Skandali srušili podršku konzervativcima

Serija skandala konzervativaca, pre svega otkrića žurki u Dauning Stritu tokom lokdauna zbog kovida, potopila je tadašnjeg premijera Borisa Džonsona (Johnson) i njegovu prednost u anketama.

Katastrofalan šestonedeljni premijerski mandat Liz Truss, koji je usledio nakon što je Džonson bio primoran da ode krajem 2022. godine, učvrstio je pad konzetvativaca, a Sunak nije bio u stanju da umanji sadašnje vođstvo laburista u anketama.

Sunak je takođe iznenadio javnost i mnoge u svojoj stranci raspisavši izbore ranije nego što je trebalo, dok su konzervativci zaostajali za laburistima za oko 20 poena u anketama.

Unutar Konzervativne stranke, optužbe i debata o njenom budućem pravcu počele su odmah, a neki su rekli da je njen neuspeh proizašao iz odmicanja od centra, dok su drugi tvrdili da je Reform UK pridobila glasače koji su smatrali da je stranka napustila svoje korene.

Sunak će podneti ostavku šefu države kralju Čarlsu trećem, a monarh će tada tražiti od Starmera, kao lidera najveće stranke u parlamentu, da formira vladu.

Najgori prethodni izborni rezultat Torijevaca je bio 156 mesta 1906.

Laburistički preokret

Uspeh laburista je zapanjujući preokret od pre pet godina, kada je bivši lider s tvrde levice Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) odveo stranku do njenog najgoreg poraza od 1935. na izborima na kojima je dominiralo pitanje Bregzita.

Starmer je preuzeo dužnost početkom 2020. godine i krenuo s premeštanjem stranke u centar, čineći je prijemčivijom za izbore i čisteći iz partije sukobe i antisemitizam koji su joj umanjili podršku.

Ankete javnog mnjenja stavljaju laburiste za 20 poena ispred Torijevaca skoro poslednje dve godine, dajući prizvuk neizbežnosti pobede laburista – prve od 2005. godine kada je stranku vodio Toni Bler (Tony Blair).

Čestitke na 'istorijskoj' pobedi

Evropska unija u petak je čestitala Starmeru na pobedi laburista na izborima, dok je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao da je to "istorijska" pobeda.

"Radujem se radu sa vama i vašom vladom u ovom novom ciklusu za Veliku Britaniju", naveo je Mišel na mreži X.

"EU i Britanija su ključni partneri, koji sarađuju u svim oblastima od zajedničkog interesa za naše građane", rekao je on.

Irski premijer Sajmon Haris (Simon Harris) čestitao je Starmeru i naveo da se raduje saradnji s njim.

Australijski premijer Entoni Albanezi (Anthony Albanese), koji je takođe lider laburista u toj zemlji rekao je da se raduje saradnji s Starmerom i novim članovima vlade, dodajući da je blisko sarađivao i s prethodnom.

Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudea) čestitao je Starmeru na "istorijskoj pobedi", dodajući da "predstoji mnogo posla na izgradnji progresivnije, pravednije budućnosti za ljude sa obe strane Atlantika".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski čestitao je laburistima i Starmeru pobedu na izborima, rekavši da se raduje zajedničkom radu na međunarodnom miru i bezbednosti.

"Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo su bile i nastaviće da budu pouzdani saveznici i u dobru i u zlu. Nastavićemo da branimo i unapređujemo naše zajedničke vrednosti života, slobode i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", napisao je Zelenski na mreži X.

On je takođe zahvalio Sunaku na njegovoj nepokolebljivoj podršci, rekavši da "Ukrajina nikada neće zaboraviti" zajednička dostignuća koja uključuju potpisivanje bilateralnog sporazuma o bezbednosnoj saradnji.

Izvor: Reuters, AFP, BBC
XS
SM
MD
LG