Dostupni linkovi

Šef UN-a optužio Izrael za širenje dezinformacija


Antonio Guterres (foto arhiva)
Antonio Guterres (foto arhiva)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres optužio je Izrael za širenje dezinformacija o sebi tokom više od osam mjeseci dugog rata između Izraela i palestinskih militanata Hamasa u Pojasu Gaze.

"Čuo sam isti izvor mnogo puta kako tvrdi da nikada nisam napao Hamas, da nikada nisam osudio Hamas, da sam pristalica Hamasa", rekao je Guterres novinarima, govoreći o integritetu informacija, ne imenujući Izrael.

"Osudio sam Hamas 102 puta, od toga 51 put u službenim govorima, a ostatak na različitim društvenim platformama", rekao je.

"Istina na kraju uvijek pobjeđuje", dodao je.

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da su Guterresove osude "prazne riječi u poređenju sa njegovim djelima".

"Njegov jedini cilj je pomoći Hamasu da prebrodi ovaj rat. Smatramo vrijednim prezira što generalni sekretar odbija pridržavati se standarada UN-a i daje iskrivljenu sliku događaja na terenu", rekao je Erdan.

"Antonio Guterres saučesnik je terora i trebao bi podnijeti ostavku već danas", osuđuje sa svoje strane izraelski ambasador.

Odnosi između UN-a i Izraela već su dugo napeti, a tokom rata između Izraela i Hamasa samo su se pogoršali.

Izrael je optužio UN da djeluje protiv njihove države, optužujući osoblje UN-a da sarađuje sa Hamasom i drugim militantima.

UN istražuje neke od optužbi, ali izvori kažu da u mnogim slučajevima tek treba dobiti dokaze od Izraela.

Sjedinjene Države i Evropska unija označili su Hamas kao terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG