Dostupni linkovi

Ukrajina i Moldavija 25. juna počinju pregovore o članstvu u EU


Predsednici Ukrajine i Moldavije Volodimir Zelenski i Maia Sandu tokom Samita u Atini, 22. avgust 2023.
Predsednici Ukrajine i Moldavije Volodimir Zelenski i Maia Sandu tokom Samita u Atini, 22. avgust 2023.

Evropska unija zvanično je odobrila pokretanje pregovora o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

Pregovori će biti otvoreni 25. juna u Luksemburgu, saopštilo je belgijsko predsedništvo i dodalo da će početi putem dve međuvladine konferencije.

Saopštenje dolazi dve nedelje nakon što je Evropska komisija preporučila početak pristupnih pregovora za dve zemlje, ocenivši da su dovoljno spremne za formalno otvaranje procesa koji bi u konačnici doveo do njihovog članstva.

Ukrajina i Moldavija su podnele zahtev za pridruživanje EU ubrzo nakon početka ruske invazije, dok su status kandidata dobile u junu 2022.

U decembru su dobile zeleno svetlo za početak pregovora.

Ubrzo nakon saopštenja predsedavajućeg EU, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku.

On je na društvenoj mreži X napisao da je zahvalan bloku na "snažnoj volji".

"Milioni Ukrajinaca različitih generacija ostvaruju svoj evropski san. Ukrajina se vraća u Evropu, gde je vekovima imala svoje mesto, kao punopravni član evropske zajednice", napisao je Zelenski.

Predsednica Moldavije Maia Sandu reagovala je na vest navodeći da je potpisala dokument kojim se otvaraju pregovori o članstvu sa blokom.

"Članstvo u EU je naš put ka miru, prosperitetu i boljem životu svih građana", navela je.

Reagujući na saopštenje Brisela, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 21. juna da su evropske integracije suverena stvar Moldavije, ali je dodao da ima "mnogo Moldavaca koji takođe žele bliže veze sa Rusijom".

Evropska komisija saopštila je 7. juna da su i Kijev i Kišinjev u potpunosti ispunili preostale reformske korake potrebne za početak zvaničnih razgovora.

U slučaju Ukrajine, reformski koraci uključivali su borbu protiv korupcije, "deoligarhizaciju" i zaštitu nacionalnih manjina, rekli su zvaničnici za Radio Slobodna Evropa.

Moldavija je u međuvremenu ispunila kriterijume koji se tiču reforme pravosuđa, "deoligarhizaciju" i borbu protiv korupcije, dodali su.

XS
SM
MD
LG