Dostupni linkovi

Neophodno implementirati Briselski sporazum, rekao Vučić Lajčaku


Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 14. novembar 2023.
Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 14. novembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u sredu da je neophodno implementirati Briselski sporazum i formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom, kako bi se vratili konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizaciji odnosa.

Vučić je to napisao na svom Instagram profilu nakon sastanka sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Dodao je da je u pitanju "otvoren i korektan razgovor" o situaciji na Kosovu i "gotovo nemogućim uslovima za život srpskog stanovništva".

Predsednik Srbije je poručio da će Evropska unija, kao glavni posrednik u ovom procesu, u Srbiji imati ozbiljnog i odgovornog partnera.

Lajčak je takođe posle sastanka poručio da je imao "otvorenu diskusiju" sa Vučićem i naveo da su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine.

"Složili smo se oko sledećih koraka za dolazeći period", napisao je Lajčak na svom Iks profilu.

Lajčak se prethodno susreo sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem.

Đurić je na sastanku poručio da je Beograd posvećen nastavku dijaloga, "kao jedinom ispravnom putu za rešavanje našeg najvažnijeg nacionalnog pitanja".

Šef srpske diplomatije je ocenio da je došlo do "drastičnog pogoršanja položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva" na Kosovu.

Dodao je da Srbija nastavlja da insistira na "punoj primeni sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kao i svega dosad dogovorenog uz evropsko posredovanje".

"Država Srbija nastaviće da bude posvećena miru i stabilnosti u regionu, kao i da čini sve što je u njenoj moći da zaštiti interese svog naroda i da osigura njihovu bezbednost i opstanak", rekao je Đurić.

Miroslav Lajčak je dan ranije bio u poseti Kosovu, gde je izjavio da Priština i Beograd moraju da preduzmu korake za sprovođenje Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, te podsetio da pristup EU fondovima zavisi od toga.

XS
SM
MD
LG