Dostupni linkovi

Unutarstranački izbori za šefa makedonskog socijaldemorata


(s lijeva na desno): Aleksandar Bajdevski, Slavjanka Petrovska, Venko Filipče i Jovan Despotovski - kandidati za šefa SDSM, jun 2024.
(s lijeva na desno): Aleksandar Bajdevski, Slavjanka Petrovska, Venko Filipče i Jovan Despotovski - kandidati za šefa SDSM, jun 2024.

Povratak SDSM socijaldemokratskim vrijednostima, približavanje građanima i prisutnost na terenu, veća moć članstva umjesto uskog kruga vođstva – neka su od obećanja koja se ističu u programima svih četvorice kandidata za šefa Saveza socijaldemokrata Makedonije (SDSM).

Slavjanka Petrovska, Venko Filipče, Jovan Despotovski i Aleksandar Bajdevski će u nedjelju, 30. juna, odmjeriti snage na unutarstranačkim izborima na kojima će se odlučiti ko će biti šesti predsjednik SDSM-a od njegovog osnivanja.

Oni su tokom kampanje održali nekoliko zajedničkih predstavljanja pred članstvom u različitim gradovima, ali su u javnosti iznesene i glasine i optužbe o manipulacijama, lobiranjima iz različitih centara.

Aktuelni potpredsjednik stranke Stefan Bogojev, koji je razmatrao, ali ipak nije podnio kandidaturu, poručio je 27. juna da novi predsjednik "mora odmah da započne sa sveobuhvatnim ujedinjavanjem", te da ne smije biti generacijskih ili podjela na stranačka krila poput "skopskog", "strumičkog" ili "prilepskog".

"U suprotnom, novi politički subjekt (pored ZNAM-a) može nastati iz SDSM-a ili desetina nezavisnih lista za vijećnike u lokalnim samoupravama, takođe proizašlih iz i na štetu SDSM-a. To će biti kobno za našu stranku. Stoga, proces ujedinjenja mora da počne odmah jer nemamo vremena", poručio je Bogojev putem Facebooka.

Za glasanje se prijavilo gotovo 23.000 članova, što je daleko manje nego na prvim i drugim neposrednim izborima, kada je prebrojano više od 60.000, odnosno 40.000 glasova.

Međutim, to i nije iznenađenje uzme li se u obzir demotivacija nakon najlošijeg izbornog rezultata (154.447 glasova) koji su socijaldemokrate ostvarile na parlamentarnim izborima 8. maja. Za očekivati je da "rehabilitacija" stranke, ko god da pobijedi, neće biti nimalo lak i brz proces.

Da bi neko od ovih četvoro kandidata bio izabran za čelnika već ovog vikenda, moraće da osvoji 50 posto plus jedan glas od članova koji će izaći da glasaju. Ukoliko se to ne dogodi, dvojica sa najviše glasova izlaze na drugi krug glasanja 7. jula.

Mandat novog predsjednika, prema trenutnom stranačkom statutu, trajaće do marta 2025. godine, kada se očekuju redovni izbori za lidera koji će dobiti četvorogodišnji mandat.

Najviše zainteresirani za glasanje Bitoljčani, Kumanovčani i Strumičani

Na ovim izborima će se glasati u 74 opštine na ukupno 77 izbornih mjesta.

Razlika je u tome što u tri opštinske organizacije SDSM-a ima više od 1.000 prijavljenih članova za glasanje, pa će tamo biti otvorena po dva izborna mjesta. Radi se o Strumici, Kumanovu i Bitolju.

U šest opština u državi, SDSM neće provoditi izbore.

Prema informacijama iz stranačke Centralne izborne komisije, u tri od njih se prijavilo manje od 20 članova, pa će oni glasati u nekoj od susjednih opštinskih organizacija.

U preostale tri opštine niko nije želio da glasa – Aračinovo, Bogovinje i Lipkovo.

U Aračinovu je SDSM u mandatu 2017-2021. godine imao i svoju gradonačelnicu, Melikie Halimi.

Lider među poslanicima ili izvan parlamenta

Sva imena, više-manje, koja su ušla u trku za nasljednika Dimitra Kovačevskog, koji će voditi stranku iz opozicije, poznata su javnosti i članstvu stranke. Svi su do sada obavljali javnu funkciju.

Trojica su bili funkcioneri u vladi Kovačevskog. Petrovska je bila ministarka odbrane, Bajdevski zamjenik ministra za informacijsko društvo i administraciju, a Despotovski direktor Direkcije za Tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ).

Filipče, s druge strane, bio je ministar zdravlja u vladama Zorana Zaeva od 2017. do 2022. godine.

Od glasanja za rukovodstvo do direktnih izbora za buduće funkcionere

Poslije parlamentarnih izbora, samo su Filipče i Petrovska postali poslanici u Sobranju.

"Buduće rukovodstvo stranke imaće izuzetno težak zadatak, ali ja ne bježim od izazova", kaže Filipče u svom programu.

Venko Filipče: Povratiti povjerenje građana
Venko Filipče: Povratiti povjerenje građana

On je blizak Zaevu, a nedavno je bio dio međunarodne konferencije koju je fondacija bivšeg premijera organizovala sa institutom bivšeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa povodom šeste godišnjice Prespanskog sporazuma.

Dok kritičari tvrde da bi njegov dolazak na čelo stranke mogao značiti i nastavak politike Zaeva, Filipče je u svojoj prvoj izjavi nakon kandidovanja rekao da će pokazati da će "vladati vlastitim integritetom i dostojanstvom".

Što se tiče dobrih odnosa sa liderom i drugim funkcionerima SDSM-a, smatra da oni govore u njegovo ime i da su preduslov za ujedinjenje.

Kao razloge pada SDSM-a Filipče navodi pretjerani akcenat na međunarodnoj politici, koaliciju sa albanskom stranko, Demokratska unija za integraciju (DUI), dozvoljeno omalovažavanje Bugarske, distancu od pristalica, loš izbor kadrova, aroganciju. Kao kandidat obećava reorganizaciju, odnosno uvođenje novih stranačkih organa, oživljavanje koncepta "Jedno društvo za sve".

"Moramo se ponovo povezati sa našim građanima i pristalicama, te povratiti njihovo povjerenje. Znam kako se to radi. Buduće rukovodstvo moraće osigurati da se svaki član osjeća cijenjenim i saslušanim, te da građani u SDSM-u prepoznaju skromnu, profesionalnu i modernu stranku koja zaslužuje njihovo povjerenje", istakao je Filipče u programu.

Povratak socijaldemokratije, novi statut, provjera rukovodstva stranke dio su obećanja Petrovske.

Petrovska: Odlazak Zaeva sam po sebi nije bio rješenje
Petrovska: Odlazak Zaeva sam po sebi nije bio rješenje

"Očigledno da odlazak Zorana Zaeva sam po sebi nije bio rješenje, već samo kupovina vremena. Promijenio se samo predsjednik, ali se nisu promijenila ponašanja koja su nam naštetila", kaže Petrovska.

Na pitanja kojem taboru pripada, do sada je odgovarala da je sa svojih 24 godine aktivizma u stranci "dijete SDSM-a".

Stranka u kojoj će biti mjesta za sve i niko neće biti zaboravljen, vizija je kandidata Despotovskog, koji u svom programu stalno ističe koncept "Jači smo od mene".

Despotovski: Potrebni smo načim članovima i državi
Despotovski: Potrebni smo načim članovima i državi

"Kao članovi novog SDSM-a, snosimo ogromnu odgovornost za našu opciju, ideju, cilj da opstanemo i nastavimo da postojimo. Danas smo potrebni našim članovima i simpatizerima, ali i nama samima, a sutra ćemo biti potrebni državi, svim našim sugrađanima", naveo je Despotovski u programu.

Jedna od promjena koju najavljuje je da će članovi odmah birati kandidate za poslanike i gradonačelnike. Istu predanost ima i Bajdevski, koji kaže da je potrebno vratiti se socijaldemokratskim vrijednostima, slobodi, pravdi, solidarnosti.

Bajdevski: Vratiti jedinstvo, prijateljstvo, solidarnost
Bajdevski: Vratiti jedinstvo, prijateljstvo, solidarnost

"S obzirom na to da sam u SDSM-u dugi niz godina, od 1995. godine, sjećam se godina kada je u našoj stranci vladalo jedinstvo, prijateljstvo, solidarnost, ideologija, međusobna podrška, kao i motiv i želja da se stanje popravi kako u stranci, tako i u državi. To je ono što ću nastojati da vratim kroz svoj rad", naveo je Bajdevski u svom programu.

On se zalaže i za rekonstrukciju te decentralizaciju stranke kako bi članovi imali veće učešće u donošenju odluka. Reorganizacija, kako je kazao, neće biti brza, ali postoji potencijal da se to uradi te da se stranka vrati kao "vodeća snaga u državi".

Ambicije svih kandidata su da se SDSM dovede u situaciju da formira sljedeću vladu u Sjevernoj Makedoniji nakon redovnih parlamentarnih izbora za četiri godine.

Prvi test za poboljšanje izbornih rezultata biće lokalni izbori u oktobru 2025. godine.

Treći direktni izbori za lidera

Prvi put su socijaldemokrate održale direktne izbore za predsjednika stranke u martu 2021. godine, kada je Zaev, kao jedini kandidat, osvojio skoro 60.000 glasova.

Za manje od godinu dana uslijedile su druge u kojima je pobijedio Dimitar Kovačevski nakon što je Zaev podnio ostavku poslije poraza na lokalnim izborima u oktobru 2021.

Osvojio je 37.649 glasova, a imao je dva protivkandidata. Jedan od njih je i aktuelni kandidat Despotovski, za koga je glasalo 3.319 članova. Treća je bila Frosina Remenski sa 2.836 glasova.

Pored Zaeva i Kovačevskog, prethodni predsjednici SDSM-a bili su Branko Crvenkovski, Radmila Šekerinska i Vlado Bučkovski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG