Dostupni linkovi

Donacije za desničarske organizacije iz Uprave Srbije za dijasporu koju je vodio Arno Gujon


Arno Gujonu na sastanku sa predstavnicima Udruženja studenata iz Republike Srpske u Srbiji, februar 2022.
Arno Gujonu na sastanku sa predstavnicima Udruženja studenata iz Republike Srpske u Srbiji, februar 2022.

Uplate iz budžeta Srbije u visini od nekoliko hiljada evra završavale su tokom prošle godine na računima u komercijalnim bankama brojnih nevladinih organizacija.

Novac je uplaćivan i desničarskim organizacijama, od kojih su neke povezane i sa partijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

To proizilazi iz podataka Državne revizorske agencije (DRI) o izveštaju o radu Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije, na čijem čelu je do sredine maja 2024. bio Arno Gujon, u Srbiji medijski često eksponirani francuski državljanin, koji je u mladosti stasavao u redovima u Francuskoj desničarskog pokreta “Blok identitaraca”.

Srpski Zakon o budžetu, međutim, određuje da se uplate moraju upućivati na račune Uprave za trezor, kako bi tok novca mogao da se prati.

Gujon je u Srbiju inače stigao pre dvadeset godina predstavljajući se kao humanitarac. Tokom 2015. godine dobio je srpsko državljanstvo, od 2020. je državni funkcioner, a član vladajuće Srpske napredne stranke od 2023. godine.

Proveravajući rad Uprave koju je Gujon donedavno vodio, DRI navodi da su u ovoj instituciji koja je formirana pri Ministarstvu spoljnih poslova međuvremenu počeli da “ispravljaju” način uplate, ali i podvlači se da je ranijim uplatama bila otežana kontrola trošenja sredstava.

Kada je izveštaj DRI sa zamerkama u vezi trošenja sredstava objavljen 22. maja, Gujon nije više bio na čelu Uprave, jer je raspoređen na novu funkciju. Postavljen je na čelo novoformirane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju pri Vladi Srbije čije su nadležnosti prema saopštenju Vlade slične kao i one koju ima Uprava na čijem je čelu bio - "organizovanje, sprovođenju i podržavanju aktivnosti kako bi se u svetu predstavili srpska kultura, istorija, duhovnost, umetnost, jezik, nauka i sport“.

Uprava za saradnju sa dijasporom nastavlja da radi

Uprava za saradnju sa dijasporom je deo Ministarstva spoljnih poslova i, prema nadležnosti, ima zadatak da štiti prava srpskih državljana u inostranstvu, unapređuje odnose Srba u rasejanju sa matičnom državom i promoviše kulturu Srbije van granica zemlje. Arno Gujon se nalazio na čelu Uprave od novembra 2020. do 23. maja ove godine kada je postavljen za v.d. direktora Kncelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Kako su iz Ministrtva spoljnih poslova kratko naveli za RSE, novi direktor Uprave za dijasporu još nije imenovan.

Zbog formiranja nove Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju u toku budžetske godine, Vlada je odlukom od 16. maja aktivirala sredstva budžetske rezerve.

Sredstva u iznosu od 3,1 milion evra, a koja su u budžetu bila namenjena za kapitalne projekte, preusmerena su za rad nove institucije koju sada vodi Gujon.

Odluka Vlade Srbije o raspoređivanju budžetskih sredstava na rad Kancelarije za javnu i kultunu diplomatiju od 07. juna 2024.
Odluka Vlade Srbije o raspoređivanju budžetskih sredstava na rad Kancelarije za javnu i kultunu diplomatiju od 07. juna 2024.

Iste nadležnosti- dva organa vlasti

Vlada Srbije je 16. maja usvojila Uredbu o osnivanju Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, zbog kako je objašnjeno, dodatne promocije državnih interesa, kroz prezentovanje nacionalnih vrednosti i ciljeva.

Kako se u odluci Vlade navodi, Kancelarija će imati za cilj da doprinese boljem protoku informacija a realizovaće aktivnosti kojima bi se u svetu predstavili srpska kultura, istorija, duhovnost, umetnost, jezik, nauka i sport.

Sa istim nadležnostima u Ministarstvu inostranih poslova već postoji Sektor za javnu i kulturnu diplomatiju.

Ovaj Sektor nastavlja sa radom u okviru Ministarstva spoljnih poslova, potvrđeno je za RSE u tom Ministarstvu.

Iz Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja zbog čega je uprkos postojanju sektora u Ministarstvu spoljnih poslava sa istim zaduženjima osnovana nova kancelarija kao i da li je osim Gujona bilo drugih kandidata za poziciju direktora.

Kako je novac do sada trošen?

Državna revizorska institucija, koja je zakonom o DRI definisana kao samostalan i nezavisan državni organ koji za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini i vrši kontrolu trošenja budžetskih sredstava u Srbiji, zavšila je nadzor u Upravi za saradnju sa dijasporom 22. maja ove godine.

U izveštaju Revizora se konstatuje da Uprava za saradnju sa dijasporom koja je na raspolaganju imala 2,4 miliona evra "nije uspostavila sistem finansijskog upravljanja i kontrole", kao i "da nije vođena evidencija o prisutnosti na radu".

U izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Uprave za saradnju sa dijasporom za 2023, Državna revizorska institucija navodi da je Uprava novac opredeljen na konkursima uplaćivala organizacijama iz Srbije preko komercijalnih banaka, umesto na posebne namenske račune kod Uprave za trezor, što propisuje Zakon o budžetskom sistemu.

Zakonom o budžetu u članu 9. propisano je da korisnicima javnih sredstava koji ne pripadaju javnom sektoru, a kojima se vrši prenos sredstava iz budžeta, otvara poseban namenski dinarski račun kod Uprave za trezor za ta sredstva.

Revizor je u izveštaju konstatovao da je tokom kontrole Uprava počela da ispravlja ovu nepravilnosti.

U izveštaju DRI konstatuje se da je Uprava za saradnju sa dijasporom počela da ispravlja nepravilnosti u radu, maj 2024.
U izveštaju DRI konstatuje se da je Uprava za saradnju sa dijasporom počela da ispravlja nepravilnosti u radu, maj 2024.

Na pitanje zbog čega se uplate nisu vršile preko računa Uprave za trezor što omogućava lakšu kontrolu trošenja javnih sredstava, iz Uprave za saradnju sa dijasporom navode za RSE da su "nakon uočenog propusta obavestili korisnike donacija da otvore namenske račune".

Da li su svi korisnici donacija ispunili svoje obaveze i sproveli projekte za koje im je dodeljen novac iz budžeta, iz Uprave za saradnju sa dijasporom nisu odgovorili.

U dopisu RSE od 21. juna, iz Uprave su samo naveli da su svi u obavezi da dostave izveštaje o realizaciji projekta, kao i da je u slučaju da projekat nije realizovan ili se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava, korisnik sredstava dužan da izvrši povraćaj sredstava.

"Navedene aktivnosti su u toku", kažu u Upravi za saradnju sa dijasporom ne navodeći detalje.

Doskorašnji direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u region Arno Gujon nije odgovorio na poziv RSE za razgovor o konkursima Uprave, kao i planovima Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, na čije čelo je imenovan u maju ove godine.

Novac iz budžeta i za promociju ekstremističkih stavova

Posebna tema se otvara kroz analizu uplata koje su iz Uprave išle nevladinim organizacijama.

Prema analizi RSE, Uprava na čijem čelu je bio Gujon, tokom 2023. godine je novcem iz budžeta finansirala na stotine projekata i donirala 342 organizacije iz celog sveta - od udruženja Srba iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore do fondacija i kulturno umetničkih društava u Australiji i SAD.

Novac su dobijale i organizacije koje na društvenim mrežama promivišu ekstremnno nacionalističke stavove, kao i udruženja koja su u privrednom prestupu zbog neobjavljivanja finansijskih izveštaja.

Prema podacima iz Izveštaja Državne revizorske institucije o reviziji finansijskih izveštaja za 2023, Uprava za saradnju sa dijasporom najveći deo budžeta, odnosno 1,8 miliona evra, potrošila je na donacije nevladinim organizacijama.

Državna revizorska institucija utvrdila je kako su trošena sredstava Uprave za saradnju sa dijasporom, maj 2024
Državna revizorska institucija utvrdila je kako su trošena sredstava Uprave za saradnju sa dijasporom, maj 2024

Uprava je tokom 2023. sprovela četiri konkursa, a prema analizi RSE najveći broj uplata za podršku projektima izvšen je na račune organizacija koje su registrovane u Srbiji.

Uz udruženja izbeglih lica, afirmisana kulturno-umetnička i sportska društva, značajna sredstva isplaćena su organizacijama koje su manje poznate javnosti, o čijim projektima gotovo da nema objavljenih podataka.

Kome su otišle uplate?

Tokom 2023. novac je dodeljen Udruženju studenata Republike Srpske u Srbiji - Novi Sad. Na sajtu za sebe navode da teže "izgradnji i jačanju studentskih veza sa obe strane Drine".

Ovo udruženje su osnovala 2019. godine braća Milan i Dejan Pudar, koji su uz lidere desničarskih organizacija Eko Četnici i Srpska Kraljevska Omladina Novog Sada, krajem marta ove godine učestvovali u blokadi Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, tražeći ostavku profesora i novinara Dinka Gruhonjića.

Gruhonjić se našao na meti desničarskih organizacija zbog video snimka koji je zlonamerno montiran, a u kojem on, navodno, veliča Dinka Šakića, ustaškog zločinca, koji je u vreme Drugog svetskog rata stajao na čelu koncentracionog logora Jasenovac.

Predstavnici Udruženja studenata Republike Srpske su se tokom blokade fakulteta predstavljali kao studentski aktivisti.

Dva meseca kasnije, u izbornom danu, 3. juna ove godine u toku izbora za lokalne parlamete, snimljeni su u kol centru Srpske napredne stranke (SNS) na Novosadskom sajmu.

Tada je ispred Sajma došlo do incidenta kada su predstavnici opozicije pokušali da uđu u prostorije kol centra SNS. Tom prilikom u kol centru, uz lica sa "fantomkama" snimljen je Milan Pudar dok je njegov brat Dejan napustio sajam sa grupom aktivista SNS-a.

Dejan Pudar tokom blokade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 31. mart 2024 i Dejan Pudar kako napušta kol centar SNS-a 2. jun 2024.
Dejan Pudar tokom blokade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu 31. mart 2024 i Dejan Pudar kako napušta kol centar SNS-a 2. jun 2024.
Milan Pudar u blokadi Filozofskog fakulteta (levo), mart 2024 i Milan Pudar u prostorijama kol centra SNS (desno), jun 2024.
Milan Pudar u blokadi Filozofskog fakulteta (levo), mart 2024 i Milan Pudar u prostorijama kol centra SNS (desno), jun 2024.

Udruženju studenata RS u Srbiji koju predvode braća Pudar, Uprava za saradnju sa dijasporom na čijem čelu je bio Gujon je za poslednje dve godine za projekat pod nazivom "Jedinstvo Srbije i Republike Srpske" dodelila 1,6 miliona dinara ili oko 13.000 evra.

Uprava je dotirala novcem iz budžeta i Centar za edukaciju i razvoj omladine iz Beograda.

Prema snimku koji je objavila redakcija nezavisnog portala CINS (Centar za istraživačko novinarstvo) - čiju autentičnost RSE nije mogao da potvrdi - u prostorijama te organizacije su isplaćivane dnevnice za rad u kol centru vladajuće Srpske napredne stranke tokom kampanje za parlamentarne izbore održane u decembru 2023.

Nakon pisanja CINS-a, SNS se oglasio sa saopštenjem da ništa nije sporno u organizaciji kol centara

"Pružanje podrške mladima je naša misija", navodi se na zvaničnom sajtu ove organizacije koja formirana 2018. godine. Na sajtu nema podataka o projektima koje je Centar za edukaciju i razvoj omladine realizovao nakon 2022. godine.

Informacije o poslednjem realizovanom projektu ove organizacije odnose se na organizovane studentske posete srpskim manastirima u okviru projekta "Karavan srpske kulturne baštine".

Za taj projekat od Uprave za saradnju sa dijasporom dobili su za poslednje dve godine, ukupno 2,9 miliona dinara (24.000 evra). Od 2022, u registru Agencije za privredne registre (APR) nisu objavljeni finansijski izveštaji Centra.

Pregled projekata Centra za razvoj i edukaciju o kojima izveštavaju na svom sajtu, jun 2024.
Pregled projekata Centra za razvoj i edukaciju o kojima izveštavaju na svom sajtu, jun 2024.

Iz Centra za edukaciju i razvoj omladine nisu odgovorili na pitanja RSE o poslovanju ove organizacije i projektima za koje su dobili novac na konkursima Uprave za saradnju sa dijasporom.

Drugi projekti upitne transparentnosti

Finansijski izveštaji za 2023. nije dostavio ni Centar za nacionalnu politiku koji je tokom te godine od Uprave za saradnju sa dijasporom dobio 800.000 dinara (6.600 evra ) za projekat "Čuvari srpstva u Makedoniji".

Organizacija je formirana 2018. godine. Njen cilj je "neformalna edukacija u poljima politike o važnosti kulture, istorije, problema raseljenog stanovništva i podsticaja participacije mladih ljudi u političkom procesu". Zbog činjenice da nisu predali finansijske izveštaje o radu bili su u privrednom prestupu.

Perko Matković, zastupnik ove organizacije, kaže za RSE da su za taj prestup platili kaznu, kao i da će u narednom periodu predati finansijski izveštaj.

Navodi da je novac dobijen od Uprave za saradnju sa dijasporom iskorišćen za štampanje zbirke radova srpskog istoričara koji je radio krajem 19. i početkom 20. veka, Jovana Hadži Vasiljevića.

Na zvaničnom Fejsbuk profilu ove organizacije međutim nema informacija o realizaciji tog projekta.

U objavama na socijalnim mrežama uglavnom pružaju podršku Rusiji ali i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Podrška Viktoru Orbanu na Fejsbuk stranici organizacije "Centar za nacionalnu politiku", jun 2024.
Podrška Viktoru Orbanu na Fejsbuk stranici organizacije "Centar za nacionalnu politiku", jun 2024.

Još jedan projekat o čijoj realizaciji nema podataka je projekat "Pokreni se-uveži se" a koji je predložila organizacija pod nazivom "Omladinska politika Zvečan". Za projekat im je dodeljno 1,5 miliona dinara (12.500 evra).

Nekoliko meseci nakon sprovedenog konkursa, organizacija je preko Fejsbuk profila saopštila da će ovaj projekat biti realizovan u narednom periodu i da je namenjen investitorima iz dijaspore. Nakon toga, nikakve informacije o sprovođenju projekta nisu objavljene.

Na čelu "Omladinske politike Zvečan", koja je osnovana 2019. godine, nalazi se Lazar Radenković koji do sredine 2022. nije bio dostupan državnim organima Srbije zbog čega mu je odlagano suđenje pred Privrednim sudom u Nišu.

Kako se u dopisu ovog suda navodi, Radneković je početkom ove godine proglašen odgovornim za privredni prestup zbog nedostavljanja dokumentacije o godišnjim finansijskim izveštajima finansijskom registru Agencije za privredne registre (APR).

Registrovani su kao organizacija za participaciju mladih u javnom životu.

Udruženje nema registrovan kontakt telefon ili email adresu preko kojih se mogu kontaktirati, a računi su im trenutno u blokadi.

"Omladinska politika Zvečan" najavila je sprovođenje projekta na svom Fejsbuk profilu ali drugih informacija o trošenju novca nema, jun 2024.
"Omladinska politika Zvečan" najavila je sprovođenje projekta na svom Fejsbuk profilu ali drugih informacija o trošenju novca nema, jun 2024.

Dok je bilo na čelu Uprave za saradnju sa dijasporom, Arno Gujon je potpisao ugovor o donaciji i sa Centrom za demokratsku orjentaciju, udruženju koje prema statutu ima za cilj “promociju vladavine prava, kulture dijaloga i političke tolerancije“.

Ovaj Centar osnovan je 2019. godine u Beogradu.

Uprkos tome, poslednja aktivnost ovog udruženja je objava na mreži Fejsbuk s početka 2022. u kojoj se čestita Dan Republike Srpske uz navode da su strateški ciljevi srpskog naroda – uspostavljanje državne granice za srpski narod u BiH, ukidanje Drine kao granice srpskih država, podela Sarajeva i osiguranje pristupa srpske države Jadranskom moru.

Inače Dan Republike Srpske tri puta je proglašen neustavnim pred Ustavnim sudom BiH. Od obeležavanja bi se uskoro moglo odustati, a nakon što je na nedavno održanom takozvanom Svesrpskom saboru, odlučeno je da će se od sledeće godine kao dan entiteta Republike Srpske proslavljati 16. februara, što je i Dan državnosti u Srbiji.

Centru za demokratsku orjentaciju dodeljeno je 200.000 dinara (1.700 evra) za projekat "Srbi u regionu između asimilacije i globalizacije".

Ko je Arno Gujon?

Arno Gujon kao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, 2020 godine.
Arno Gujon kao direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, 2020 godine.

Arno Gujon se, kako sam navodi, u Srbiju preselio 2012. godine, nedugo nakon što je učestvovao u Francuskoj na predizbornim skupovima 2011. godine, kao potencijalni predsednički kandidat Bloka identitaraca.

Tada je izjavio da je deo Bloka identitaraca od osnivanja: "Ja pripadam evropskoj kulturi, evropskoj nciji, evropskoj krvi. Ja sam autohtonog soja", tvrdio je Gujon.

Blok identitaraca u Francuskoj ideološki se oslanjaja i svoje korene vuče od Identitarskog pokreta, esktremno desničarske političke ideologije nastale u Francuskoj posle Drugog svetskog rata koja identitet Evrope vidi kao "beli i hrišćanski".

Nakon što je u Srbiji pokrenuto pitanje Gujonovog članstva u Identitarcima, on je na Fejsbuku objavio da taj pokret više ne postoji, da je pokret bio za čvrstu migrantsku politiku i proevropski orjentisan.

"Napustio sam ga kako bih se u potpunosti posvetio svom humanitarnom radu."

Gujon je osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" sa sedištem u Francuskoj.

Kako se navodi na njihovom sajtu, Gujon je sa svojim bratom osnovao "Solidarnost za Kosovo" 2004. godine.

Osnivač je i organizacije "Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji", koja je tokom prethodne tri godine, prema podacima Agencije za provredne registere, bila neaktivna.

Gujon je državljanstvo Srbije dobio 2015. a lično mu ga je uručio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Krajem 2020. postavljen je na čelo Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Odlukom Vlade Srbije Arno Gujon je 23. maja smenjen sa te funkcije i istog dana postavljen za v.d. direktora novosonovane Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, na period od šest meseci.

"Gde god neko napadne Srbiju, srpski narod, srpske interese, mora da zna da će dobiti odgovor iz naše kancelarije", rekao je Gujon nakon postavljenja na novu funkciju pri Vladi Srbije.

XS
SM
MD
LG