Dostupni linkovi

SAD proširile listu sankcija, na njoj i ruska firma iz Beograda


Tabla na zgradi Ministarstva finansija Sjedinjenih Država
Tabla na zgradi Ministarstva finansija Sjedinjenih Država

Sjedinjene Američke Države stavile su 12. juna na listu sankcija novih 300 poslovnih subjekata, među kojima je i ruska firma sa sedištem u Beogradu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija SAD, na crnoj listi je i firma "BASSIRE GROUP DOO", čije sedište je u beogradskoj opštini Stari grad. Firma je osnovana u februaru 2023. i bavi se trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima.

Direktor i vlasnik firme je ruski državljanin Nikolaj Levin.

U obrazloženju američkog Ministarstva finansija se navodi da je cilj sankcija da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini.

Kako je u saopštenju navela ministarka finansija Dženet Jelen (Jenet Yellen), ruska ratna ekonomija je "duboko izolovana od međunarodnog finansijskog sistema".

"Današnja odluka pogađa njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja. Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije i eliminišući puteve za izbegavanje, i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama", navela je Jelen.

Među sankcionisanim poslovnim subjektima su kompanije iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Na udaru američkih sankcija za sada je više od 4.000 ruskih entiteta i pojedinaca, sa ciljem da "presuši" priliv novca i oružja u Rusiju koja ima vatrenu nadmoć na ukrajinskom frontu.

Sankcije su objavljene uoči dolaska predsednika SAD Džozefa Bajdena u Italiju na sastanak lidera G7 o pomoći Ukrajini.

XS
SM
MD
LG