Dostupni linkovi

Blinken: Neki predlozi Hamasa neizvodljivi, ali se nastavljaju mirovni napori


Američki državni sekretar Entoni Blinken sa porodicama taoca koje drži Hamas
Američki državni sekretar Entoni Blinken sa porodicama taoca koje drži Hamas

Hamas je predložio "brojne promene" u odgovoru na predlog o prekidu vatre za okončanje rata u Gazi, uključujući i neke neizvodljive promene, rekao je u sredu, 12. juna, američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken, ali je insistirao da će Vašington i posrednici nastaviti da premoste jaz između palestinske militantne grupe i Izrael.

Hamas je u utorak zvanično odgovorio na američki predlog o prekidu vatre koji je izneo predsednik SAD Džo Bajden 31. maja, a koji predviđa prekid vatre i postepeno oslobađanje izraelskih talaca u Gazi u zamenu za Palestince zatvorene u Izraelu, što bi na kraju dovelo do trajnog okončanja rata.

"Hamas je mogao da odgovori samo jednom rečju: da", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dohi.

"Umesto toga, Hamas je čekao skoro dve nedelje, a zatim predložio nove promene, od kojih neke mimo pozicija koje je prethodno zauzeo i prihvatio.

Zvaničnik Hamasa rekao je Rojtersu da je odgovor potvrdio stav ove organizacije da prekid vatre mora dovesti do trajnog okončanja neprijateljstava u Gazi, povlačenja izraelskih snaga, rekonstrukcije palestinske enklave i oslobađanja palestinskih zatvorenika u Izraelu.

Blinken je rekao da su neki od Hamasovih kontrapredloga "izvodljivi" i da veruje da se praznine koje ostaju između dve strane mogu premostiti.

Pregovarači iz SAD, Egipta i Katara mesecima pokušavaju da posreduju u prekidu vatre i oslobode taoce.

"Ali u danima koji su pred nama, nastavićemo da hitno radimo sa našim partnerima, sa Katarom, sa Egiptom, u pokušaju da zaključimo ovaj dogovor", rekao je Blinken.

"Odlučni smo u pokušaju da premostimo praznine i verujem da je to moguće. Naravno, to ne znači da će biti premoštene, jer opet, to na kraju zavisi od toga da li ljudi kažu da", dodao je američki državni sekretar.

Hamas je ubio više od 1.200 ljudi, a preko 250 uzeo za taoce 7. oktobra, prema izraelskim podacima. Veruje se da je više od 100 talaca ostalo zarobljeno u Gazi.

Izrael je pokrenuo vazdušni, kopneni i morski napad na palestinsku teritoriju, ubivši više od 37.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG