Dostupni linkovi

Njemački demokršćani traže da se parlament izjasni o povjerenju vladi


Njemački kancelar Olaf Scholz, 6. juni 2024.
Njemački kancelar Olaf Scholz, 6. juni 2024.

Dužnosnici demokršćanskih stranaka u Njemačkoj sugerirali su u nedjelju navečer, 9. juna, da bi kancelar Olaf Scholz u parlamentu trebao postaviti pitanje povjerenja u njemačku vladu.

To je najavljeno nakon što su izlazne ankete potvrdile pobjedu njemačkih opozicionih demokršćanskih partija CDU i CSU i lošije rezultate koje je postigla socijaldemokratske SPD, na izborima za Evropski parlament.

Generalni sekretar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Carsten Lineman i potpredsjednik poslaničke grupe demokršćana u parlamentu Jens Spahn rekli su da Scholz treba da snosi posljedice i provjeri koliko poslanika ima povjerenje u njegovu vladu.

Ukoliko ne bi dobio povjerenje većine poslanika, šef države bi mogao da raspusti parlament i raspiše prijevremene izbore.

Predsednica SPD Saskia Esken odbacila je takav zahtev.

"Kancelar je na čelu vlade koju smo zajedno formirali od tri partije, i to će nastaviti da radi", rekla je Esken, prenosi agencija dpa. Esken je dodal da Scholz "uživa puno povjerenje" i da je SPD "jedinstvena".

Izlazne ankete pokazale su da su Kršćansko-demokratska unija (CDU) i njena sestrinska stranka Kršćansko- socijalna unija (CSU) ovojile od 29,5 do 30 posto glasova na izborima za Evropski parlament.

Ekstremno desna stranka, Alternativa za Nemačku (AfD ), osvojila je od 16 do 16,5 posto, pokazuju ankete.

Prema prognozama koje su prenijele njemačke javne televizije, SPD kancelara Olafa Sholza, na trećem je mjestu sa 14 posto glasova.

Prema anketama, slijede Zeleni liberalna FDP, a riječ je o strankama koje su dio njemačke vladajuće koalicije.


U Evropskoj uniji (EU) u nedjelju se završava ciklus glasanja za evropske izbore koji je počeo pre tri dana. Izbori za evropske zastupnike se održavaju u različitim danima, a 9. juna se održavaju u najvećem broju država članica.

Prvi preliminarni rezultati, koji mogu nagovijestiti kako će izgledati budući Evropski parlament, bit će objavljeni u nedelju, kasno uveče, nakon što glasaju građani u svih 27 država članica.

Na cijeloj teritoriji Evropske unije, pravo glasa ima oko 370 miliona građana.

Sve ankete pokazuju da će novi saziv Evropskog parlamenta imati značajno veći broj zastupnika koji dolaze iz desničarskih partija.

Preliminarni rezultati za izbore koji su održani u Holandiji i Italiji već pokazuju da su desničarske partije u ovim važnim zemljama doživjele pobjedu.

XS
SM
MD
LG