Dostupni linkovi

Restrikcije za iranske medije uoči predsjedničkih izbora


Mahmud Ahmadinedžad, bivši predsjednik Irana, ponovno se kandidirao (Ilustracija)
Mahmud Ahmadinedžad, bivši predsjednik Irana, ponovno se kandidirao (Ilustracija)

Iranska vlada izdala je stroge smjernice za ponašanje medija uoči predsjedničkih izbora u Iranu, koji su raspisani nakon nedavne smrti bivšeg predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći.

Prema novoobjavljenim propisima, svaki sadržaj za koji se smatra da je usmjeren na obeshrabrivanje odaziva birača ili promicanje bojkota izbora, kao i organiziranje bilo kojeg oblika nedozvoljenih protestnih okupljanja, štrajkova ili demonstracija, sada je klasificiran kao "kriminalni".

Pravila slijede prethodne restrikcije i predviđaju stroge kazne, uključujući mogućnost čak 74 udarca bičem za one koji ih prekrše.

Inicijativa je dio intenzivnih napora iranske vlade da kontrolira politički narativ i suzbije neslaganje usred povijesno niskog izbornog entuzijazma zbog široko rasprostranjenih diskvalifikacija kandidata i agresivnog potiskivanja bilo koje opozicije od strane vlasti.

Prema članku 74 iranskog zakona o predsjedničkim izborima, svim medijskim kućama - uključujući printane, televizijske i internetske platforme - zabranjeno je objavljivati bilo što što se smatra negativnim sadržajem o izbornim kandidatima ili sugerira da se bilo koja skupina ili pojedinac povuče iz utrke.

Kršenja mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući privremeno gašenje medijskih operacija i fizičko kažnjavanje njegovih menadžera, a možda i autora takvih članaka.

Smjernice se odnose i na društvene medije, gdje je zabranjeno objavljivanje bilo kakvog sadržaja koji se smatra uvredljivim ili klevetničkim protiv režima ili onih koji izazivaju razdor u javnosti ili šire lažne informacije.

Zakon precizira da za kazneni progon ovih kaznenih djela nije potreban privatni podnositelj pritužbe, što sugerira proaktivan pristup države u praćenju i reguliranju diskursa vezanog uz izbore.

Ovi se događaji događaju u pozadini sve veće kontrole nad medijima i javnim mišljenjem od strane iranskih vlasti, koje već dugo koriste široke i nejasno definirane optužbe za slamanje političkih aktivista i civilnog društva.

Nedavne smjernice također naglašavaju namjeru vlade da pooštri kontrolu nad svim oblicima izražavanja i osigura kontrolirano izborno okruženje, izazivajući zabrinutost među međunarodnim promatračima o stanju slobode govora i poštene izborne prakse u Iranu.

Na nedavnim izborima, vlasti su ozbiljno ograničile izbornu arenu diskvalificiranjem većine umjerenih i reformističkih kandidata, što je moglo pridonijeti slabom sudjelovanju birača viđenom na nedavnim izborima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava žalile su se na pojačano suzbijanje javnog izražavanja nezadovoljstva otkako su Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian i nekoliko drugih poginuli u helikopterskoj nesreći u planinskoj regiji sjeverozapadnog Irana sredinom maja, dok su se vraćali iz službene posjete Azerbejdžanu.

XS
SM
MD
LG