Dostupni linkovi

Ruske vlasti uhapsile francuskog aktivistu pod sumnjom za 'vojnu špijunažu'


Ruski istražni komitet
Ruski istražni komitet

Ruske vlasti su saopštile u četvrtak, 6. juna, da su uhapsile francuskog državljanina osumnjičenog za prikupljanje informacija o ruskoj vojsci, što je ozbiljna optužba u vreme tenzija između Moskve i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Neprofitna organizacija sa sedištem u Švajcarskoj, Centar za humanitarni dijalog (HD), saopštila je da je uhapšeni bio njen zaposlenik te da je reč o Loranu (Laurent) Vinatieru (47), savetnik za Rusiju i Evroaziju u ovoj ustanovi.

Državni istražni komitet Rusije saopštio je da je Francuz osumnjičen da je tokom nekoliko godina "namenski prikupljao informacije u oblasti vojnih i vojno-tehničkih aktivnosti Ruske Federacije".

"Ove informacije, kada su dobijene od stranih izvora, mogu se koristiti protiv bezbednosti države. On je u te svrhe više puta posetio teritoriju Rusije, uključujući i grad Moskvu, gde je održavao sastanke sa građanima Rusije Federacija", dodaje se u saopštenju Istražnog komiteta.

Istražitelji su rekli da će Francuz, koga nisu identifikovali po imenu, uskoro biti optužen po ruskom zakonu jer se nije registrovao kao "strani agent", za šta je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Za sada nema komentara iz francuskog ministarstva spoljnih poslova u Parizu.

Predstavnik HD rekao je Rojtersu da zna da je Vinatier u pritvoru u Rusiji.

"Radimo na tome da saznamo više detalja o okolnostima i da obezbedimo Loranovo oslobađanje“, rekao je predstavnik.

Na veb-sajtu HD-a se navodi da radi u ovoj organizaciji od 1999. godine kako bi "pomogao u sprečavanju, ublažavanju i rešavanju oružanih sukoba kroz dijalog i posredovanje" u zemljama kao što su Španija, Filipini i Libija.

Za sada se ne zna da li ova organizacija radi ili ima osoblje u Rusiji.

Ima doktorat o čečenskoj dijaspori i predavao je međunarodne odnose i političku ekonomiju na raznim evropskim univerzitetima. Autor je nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama o Rusiji, Kavkazu i Centralnoj Aziji.

Vinatier je nastavio da dolazi u Rusiji nakon početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

On se sastao sa predstavnicima Pravoslavne crkve u Moskvi u aprilu 2022, prema saopštenju na veb sajtu Crkve.

Na kratkom video snimku koji je objavio Istražni komitet, prikazan je muškarac u farmerkama i crnoj košulji koga su službenici obezbeđenja sa maskama na licu zadržali u restoranu, sproveli u kombi i potom ušetali u zgradu. Lice osumnjičenog je bilo zamagljeno.

Rojters je uspeo da identifikuje restoran prikazan na snimku kao kafić Akademija u centru Moskve.

Zapadnjaci uhapšeni po ruskim bezbednosnim zakonima od početka rata u Ukrajini našli su se teškoj situaciji zbog najdbulje krize u odnosima između Moskve i Zapada u više od 60 godina.

Prošle godine je američki izveštač Evan Gerškovič (Gershkovich) uhapšen zbog sumnje da je pokušao da dođe do vojne tajne i optužen za špijunažu, za koju je zaprećena kazna do 20 godina.

Još jedan Amerikanac, Pol Vilan (Paul Whelan), osuđen je 2020. i služi 16-godišnju kaznu zbog špijuniranja. Sjedinjene Države su obojicu označile kao "pogrešno pritvorene" i traže njihovo oslobađanje.

Američkog vojnika Gordona Bleka (Black) policija je uhapsila 2. maja u gradu Vladivostoku na dalekom istoku i u četvrtak mu je suđeno zbog sumnje da je potkradao svoju devojku iz Rusije i pretio da će je ubiti.

Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, koja ima rusko i američko državljanstvo, uhapšena je prošlog oktobra i čeka je suđenje po optužbama, uključujući neregistrovanje kao "strani agent" – oznaku koju Rusija primenjuje na ljude i organizacije za koje smatra da koriste strano finansiranje za vršenje političkih aktivnosti.

Zvanična Moskva koristi ovaj zakon da suzbije disidentske glasove.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG