Dostupni linkovi

SDS uložio žalbu na odluku izborne komisije BiH da im zabrani učešće na izborima


Milan Miličević, predsjednik SDS, obraća se novinarima nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranka, Istočno Sarajevo, BiH, 2. jun 2024.
Milan Miličević, predsjednik SDS, obraća se novinarima nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranka, Istočno Sarajevo, BiH, 2. jun 2024.

Srpska demokratska stranka (SDS) je uložila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je odbacila izbornu prijavu ove stranke, ali će bez obzira na njen ishod izaći u oktobarske izbore, izjavio je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Nakon sjednice proširenog Predsjedništva stranke održane u Istočnom Sarajevu u nedjelju, 2. juna, Miličević je pojasnio da postoji način da SDS pod svojim grbom, zastavom i članstvom koje podržava ideju stranke to učini.

"SDS izlazi na izbore i to ne treba da je upitno. Naši kandidati za načelnike i gradonačelnike su u 95 odsto lokalnih zajednica već poznati, naše odborničke liste su u najvećoj mjeri već formirane", rekao je Miličević.

CIK je na sjednici 31. maja odlučio da ne dozvoli SDS-u učešće na oktobarskim lokalnim izborima, jer ne ispunjavaju uslove koji se odnose na otvaranje posebnog računa za finansiranje kampanje.

SDS-u su krajem marta blokirani bankovni računi, kao posljedica sankcija Kancelarije za imovinu stranaca (OFAC), američkog Ministarstva finansija, pod kojima se ova stranka nalazi već 20 godina.

Za CIK je sporno što je za potrebe finansiranja izborne kampanje, umjesto na stranku, račun otvoren na fizičko lice, te oni u tom slučaju ne bi mogli da kontrolišu namjenu sredstava.

Miličević je istakao da očekuje pozitivno rješenje Suda BiH, navodeći da se žalba, koja je uložena u predviđenom roku, bazira na zakonu i ljudskim pravima koje se tiču slobode političkog djelovanja i izražavanja stavova, shodno demokratskim principima koji važe svuda u svijetu.

"Treba da je sramota svakog člana CIK-a koji je digao dva prsta za ovakvu odluku, pogotovo one koji dolaze iz Republike Srpske", rekao je Miličević, te okrivio da iza takve odluke stoje "stranci i aktuelna vlast, uključujući Agenciju za bankarstvo".

Miličević je naveo da je odluka CIK-a sramna i nezabilježena u dosadašnjoj praksi od kako traju izbori u BiH, te da je SDS jedina stranka koja je "praktično zabranjena" na izborima.

Izvor: Srna
XS
SM
MD
LG