Dostupni linkovi

SDS-u nije dozvoljeno učešće na lokalnim izborima u BiH


Centralna izborna komisija BiH, 2024.
Centralna izborna komisija BiH, 2024.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 31. maja nije dozvolila opozicionoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) učešće na lokalnim izborima 6. oktobra, jer ne ispunjava uslove koji se odnose na otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Srpskoj demokratskoj stranci su krajem marta blokirani računi kao posljedica sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

OFAC je krajem 2004. stavilo SDS na listu sankcija jer, kako je tada navedeno, ne samo da nisu radili u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, nego su aktivno radili protiv njih.

Takođe, rečeno je da je "Vlada SAD potvrdila vezu između SDS-a, institucija RS i materijalne podrške ratnim zločincima".

Članica Centralne izborne komisije BiH Vanja Bjelica Prutina istakla je kako je u SDS-ovoj prijavi sporno što je otvoren račun na fizičko lice te da ne može prihvatiti ovjeru te stranke za predstojeće lokalne izbore.

"Mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje političke stranke jer je račun za financiranje na trećem licu, a treće lice prema Centralnoj izbornoj komisiji nije ovjereno za izbore i ne radi u ime i za račun stranke, već u svoje ime a za račun stranke", navela je Bjelica Prutina.

Predsjedik Srpske demokratske stranke Milan Miličević rekao je da će SDS uložiti žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić navela je kako sve političke stranke da bi ispunile uslove za ovjeru moraju imati poseban račun za financiranje kampanje kako to zakon i propisuje te dodaje kako prijava SDS-a nije "legitimna".

Prema Izbornom zakonu BiH, politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborima na svim nivoima u BiH dužni su otvoriti poseban račun za financiranje kampanje.

U zakonu je navedeno i da račun za financiranje izborne kampanje otvara osoba ili organ kojeg ovlasti politička stranka odnosno nezavisni kandidat.

SDS je od 2006. godine opoziciona stranka u Skupštini entiteta Republika Srpska.

Hadžiabdić navodi da je SDS, u pokušaju da riješi problem sa računom, sebi napravio još veći problem.

"Radi se o tome da sada jedno fizičko lice treba za njihov račun da traži novac iz budžeta RS za kampanju samo ne znam ko bi iz budžeta dao pare za kampanju fizičkom licu a riječ je o 15 hiljada maraka", navodi Hadžiabdić.

Dodaje kako je mjera posebnog računa važna jer se njime sprečava zloupotreba sa financiranjem kampanje.

"Tom fizičkom licu bi se sav novac slivao od kampanje, po meni bi sve što se radi bilo i zabranjeno i prelazilo limite za donacije bilo nezakonito a mi bi prihvatanjem ovog načina učestvovali i dozvolili te nezakonitosti i bili dio tih nezakonitosti", dodaje Hadžiabdić.

CIK je dosada ovjerio kandidaturu za oko 82 stranke za predstojeće lokalne izbore 6. oktobra.

XS
SM
MD
LG