Dostupni linkovi

Radoičić stekao nove nekretnine u elitnom delu Beograda, piše BIRN


Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić na vanrednoj sjednici parlamenta u zgradi Narodne skupštine u Beogradu 2. februara 2023.
Potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić na vanrednoj sjednici parlamenta u zgradi Narodne skupštine u Beogradu 2. februara 2023.

Bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić stekao je nove nekretnine na prestižnoj lokaciji u Beogradu, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Radojičić je pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu osumnjičen za nekoliko krivičnih dela u vezi sa napadom na kosovsku policiju kod sela Banjska septembra 2023.

Radojičić je javno preuzeo odgovornost za taj napad i priznao da je bio organizator i vođa naoružane grupe.

U njegovom susedstvu u jednom od najskupljih beogradskih naselja – Dedinju nekretnine su kupili i Nikola Petrović, kum predsednika Srbije, kao i supruga Radoičićevog kuma i poslovnog partnera Zvonka Veselinovića.

Kako navodi BIRN, zajednički imenitelj za sve te nepokretnosti je Davor Macura, vlasnik Alta banke, koji se u medijima pominje kao biznismen blizak režimu Srpske napredne stranke.

Nekretnine u vlasništvu Milana Radoičića se, prema pisanju ovog istraživačkog portala, nalaze na potezu između Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića s jedne, i Užičke ulice s druge strane.

Parcele, koje se nalaze jedna do druge, imaju ukupnu površinu veću od 12.000 kvadratnih metara.
BIRN navodi da na dve parcele u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, od kojih jedna pripada Radoičiću i njegovoj supruzi, a druga Ljiljani Božović, supruzi Zvonka Veselinovića, niču objekti od kojih svaki premašuje 1.500 kvadratnih metara.

BIRN dalje otkriva i da je investitor izgradnje Radoičićevog objekta preduzeće "Danica park" iz Beograda. Ova kompanija do 21. maja ove godine bila je investitor i objekta koji se zida na parceli Veselinovićeve supruge, kada je ona postala investitor, pokazuju zvanična dokumenta.
Predračunska vrednost radova na oba objekta ukupno iznosi oko 5,6 miliona evra.

Preduzeće "Danica park" u vlasništvu je Davora Macure, nekada vlasnika Alta menjačnice, koja je docnije kupila Jubmes banku, danas poznatu pod imenom "Alta banka". Macuru, poslednjih godina, pojedini mediji opisuju kao biznismena bliskog vlasti.

To, inače, nisu prve nekretnine na Dedinju koje u posedu imaju Radojičić, Petrović i Veselinović. Susedi su i u delu Dedinja omeđenog ulicama Generala Pavla Jurišića Šturma, Rajka Mitića, Goleške i Generala Save Grujića, o čemu je BIRN ranije pisao.

Nakon oružanog napada na policiju Kosova, u kojem je ubijen jedan kosovski policajac i tri napadača iz Srbije, Radoičić je podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Paralelno sa politikom razvijao je i poslove u Srbiji u oblasti građevine i hotelijerstva, ostvarujući milionske prihode.

Prema istraživanju Radija Slobodna Evropa (RSE), tri građevinske firme koje je do prošle godine vodio Radoičić zaradile su 2023. preko 23,5 miliona evra. Kako se može videti u finansijskim izveštajima, , tenderskoj i drugoj dokumentaciji, za zaradu na računima firmi Inkop", "Novi Pazar-put" i "Betonjerka" zaslužni su, pored ostalog, poslovi koji se plaćaju iz državne kase.

Izgradnja brzih magistrala, održavanje lokalnih puteva ili pravljenje stubova za dalekovode – neki su od milionskih poslova ovih firmi.

Radoičić je iz vlasništva sve tri firme izašao u oktobru 2023. godine i prepustio posao dotadašnjim poslovnim partnerima, braći Žarku i Zvonku Veselinoviću, biznismenima sa severa Kosova.

Braća Veselinović su, kao i Radoičić, od 2021. na listi sankcija SAD pod optužbama za organizovani kriminal i korupciju.

Sankcije se odnose na zamrzavanje njihove imovine i računa u SAD, ako ih imaju, i zabranu američkim preduzećima i građanima da sa njima posluju.

Od stavljanja Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića i sa njima povezanih firmi na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, zvanični Beograd te sankcije ne primenjuje, jer za to ne postoje međunarodne obaveze.

RSE je i u julu 2022. pisao da je država Srbija dodelila milionske poslove Radoičićevim firmama. "Novi Pazar put" je dobio pet ugovora za sanaciju lokalnih kolovoza na jugozapadu države, dok "Betonjerka Aleksinac" za državnu Elektroprivredu Srbije proizvodi stubove za dalekovode.

I pre napada u Banjskoj Radoičić je bio u begu od kosovskih vlasti, ali zbog optužbi za korupciju.

Kosovski ministar policije Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla) ga je označio kao jednog od čelnika kriminalnih struktura na severu Kosova.

Tužilaštvo Kosova je Veselinovića i Radoičića dovelo u vezu sa ubistvom političara sa Kosova Olivera Ivanovića. Oni su pomenuti kao navodni organizatori kriminalne grupe, ali protiv njih optužnica nije podignuta jer su tada bili u bekstvu. Zakon Kosova ne dozvoljava da protiv osoba u bekstvu podižu optužnice, ukoliko one nisu prethodno ispitane.

Srpska lista je sve optužbe o Radoičiću odbacila, a povodom slučaja Ivanović svojevremeno se oglasio i sam Radoičić, ocenom da "nije bio najbliži prijatelj" sa Oliverom Ivanovićem, ali da "nije ubica" i da "nema veze sa ubistvom" političara.

XS
SM
MD
LG