Dostupni linkovi

Otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici za neke 'rast tenzija', za druge 'mudra stvar'


Odluka o otvaranju mosta doneta je u Skupštini opštine Severna Mitrovica u aprilu 2023. godine, ali još uvek nije sprovedena.
Odluka o otvaranju mosta doneta je u Skupštini opštine Severna Mitrovica u aprilu 2023. godine, ali još uvek nije sprovedena.

Dok se najavljuje moguće otvaranje glavnog mosta na Ibru koji deli Mitrovicu na južni i severni deo, Evropska unija(EU) poručuje da se to pitanje treba rešavati u okviru dijaloga normalizacije odnosa. Iz Srpske liste, glavne političke partije kosovskih Srba, poručuju da se most ne može otvoriti bez saglasnosti srpske zajednice.

Građani u Mitrovici podeljeni su o ovom pitanju.

Na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica 31. maja očekuje se da će se pod tačkom "razno" pokrenuti pitanje sprovođenja odluke o otvaranju glavnog mosta na Ibru za saobraćaj.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin. Po njegovim rečima, razmatraće se "bezbednosna situacija za otvaranje mosta", koji od 1999. godine deli Mitrovicu na južni, većinski albanski i severni, većinski srpski deo.

Odluka o otvaranju mosta doneta je u Skupštini opštine Severna Mitrovica aprila 2023. ali do sad nije sprovedena.

U Severnoj Mitrovici je trenutno na vlasti gradonačelnik Erden Atić, koji dolazi iz pokreta Samoopredeljenje aktuelnog premijera Aljbina Kurtija.

Ugljanin u izjavi za RSE kaže da većina odbornika u ovom trenutku nije za "podizanje tenzija" iako su prošle godine podržali odluku o otvaranju glavnog mosta za saobraćaj.

"Tenzije su već velike…To više ne zavisi od Skupštine opštine, zavisi od bezbednosnih organa kako će se delovati", rekao je Ugljanin.

Dodao je da je važno da se stvori "klima mira i tolerancije" jer građani Severne Mitrovice iz svih zajednica "godinama žive pod tenzijama".

Tenzije na severu Kosova traju od kako su Srbi napustili kosovske institucije novembra 2022. Tada je zvanična Priština pripadnike Policije iz srpske zajednice zamenila pripadnicima ostalih zajednica, uglavnom iz albanske, održala lokalne izbore koje su Srbi bokotovali i time omogućili da Albanci budu izabrani.

Nakon kriza i incidenata koji su se ređali, uključujući i ubistvo albanskog policajca u selu Banjska na severu od strane oružane grupe Srba, nezadovoljstvo lokalnog stanovništva naspram kosovskih institucija je pojačano i odlukom vlasti da izbace iz upotrebe srpski dinar.

O otvaranju mosta u Mitrovici, 29. maja je govorio zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Eljšani (Elshani), za kosovsku televiziju Teve1. On je kazao da će most preko Ibra "biti otvoren vrlo brzo", te da se sa nadređenima razgovara o tome kako se to može uraditi.

Međutim, Eljšani za RSE nije želeo da komentariše ovo pitanje, već je samo naveo da je policija za region sever tu da sprovodi odluke nadležnih kosovskih institucija.

On je ocenio i da je bezbednosna situacija na severu Kosova "delikatna" ali mnogo bolja u odnosu na prethodni period.

Srpska lista: Most se ne može otvoriti bez saglasnosti Srba

U međuvremenu je Srpska lista eventualno otvaranje mosta preko Ibra povezala sa Vladom premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

Ova najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, u saopštenju za medije navodi da je otvaranje mosta u Severnoj Mitrovici za motorna vozila "apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu".

Dodaju da takav potez ne podržavaju ni pripadnici srpske zajednice, koji čine većinu na severu Kosova.

Pozvali su međunarodnu zajednicu da "Kurtiju ukaže da se otvaranje mosta ne može sprovesti bez saglasnosti Srba koji žive na severu Kosova".

RSE se obratio Vladi Kosova sa upitom da li se na nivou centralnih institucija razmatra otvaranje mosta u Severnoj Mitrovici ali se na odgovor još uvek čeka.

Finalizacija revitalizacije mosta na Ibru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Šta kažu građani severno i južno od mosta na Ibru?

Pripadnici srpske i albanske zajednice iz Severne i Južne Mitrovce drugačije gledaju na mogućnost otvaranja mosta preko glavnog mosta na Ibru. Dok bi za Srbe taj potez bio "podizanje tenzija", za Albance je doprinos suživotu i slobodi kretanja.

Za Vasu iz Severne Mitrovice, glavni most u gradu "nikako" se ne sme otvoriti a kao razlog navodi lošu bezbednosnu situaciju.

"Neko bi od tih nekih usijanih glava prošao…neka bude pešačka zona ovde i to je to", kaže on.

"Ne treba dolivati ulje na vatru", kaže Nemanja, takođe iz Severne Mitrovice.

Prema njegovoj oceni otvaranje mosta za saobraćaj bi samo doprinelo povećanju etničkih tenzija.

Radovi na revitalizaciji mosta završeni su u junu 2018.
Radovi na revitalizaciji mosta završeni su u junu 2018.

Ismailj iz Južne Mitrovice pak smatra da bi "bilo pametno" da se glavni most preko Ibra otvori za saobraćaj.

"Neka bude kao što je bilo ranije. Zašto da se ljudi muče, zašto da se kruži? Politika neka tera svoje, pusti narod da živi", kaže Ismailj.

I Feride, koja živi sa južne strane mosta na Ibru, smatra da bi njegovo otvaranje za saobraćaj doprinelo zbližavanju albanske i srpske zajednice.

"Da svi budu zadovoljni, i Albanci i Srbi. Kao pre što smo živeli", navodi ona.

EU: Pitanje otvaranje mosta rešavati kroz dijalog

Most na Ibru ili "Revitalizacija mosta" je bila tema i dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. Dve strane su se složile da će most biti otvoren za saobraćaj ali se to u praksi nikada nije desilo, već je puštena samo jedna strana za pešake.

Most preko reke Ibar koji deli Mitrovicu na severnu i južnu., decembar 2022.
Most preko reke Ibar koji deli Mitrovicu na severnu i južnu., decembar 2022.

Iz Kancelarije EU na Kosovu nisu konkretno odgovorili na pitanje RSE da li su upoznati sa planovima otvaranja mosta za saobraćaj u Severnoj Mitrovici, te da li je sada pravo vreme za tako nešto.

U odgovoru pak navode da je ovo pitanje bilo predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru dijaloga, 2015. i 2016. godine- a da je most i dalje zatvoren za saobraćaj, uprkos naporima EU da se svi postignuti sporazumi implementiraju.

Dodaju da se pitanje otvaranja mosta odnosi na dijalog kojim posreduje EU, te da zbog toga sve odluke treba donositi u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija Kosova i Srbije.

"EU nastavlja da poziva strane da bez odlaganja implementiraju sve nerešene sporazume postignute u okviru dijaloga, uključujući i Sporazum o mostu- bez ikakvih preduslova ili vezivanjem za neka druga pitanja. EU takođe poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost na terenu", navodi se u odgovoru EU za RSE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je aprila prošle godine, reagujući na zahtev Opštine Severna Mitrovica da se otvori most na Ibru, rekao kako premijer Kosova Kurti "po svaku cenu želi sukobe".

Za svoje tvrdnje Vučić nije pružio dokaze.

Glavni most na Ibru je i simbol barikada, prva je postavljena 2011. godine od strane lokalnih Srba u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu.

Potom je lokalno rukovodstvo počelo da gradi "zid" sa severne stane mosta, da bi na kraju bio srušen.

U blizini ovog mosta se, često simbolično, održavaju razni protesti u organizaciji političkih predstavnika Srba sa ciljem da se iskaže nezadovoljstvo prema odlukama ili politici Vlade u Prištini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG