Dostupni linkovi

U kampanji u Srbiji prekršen Ustav, zakoni i Evropska povelja, tvrdi Biro za društvena istraživanja


Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.
Izbori u Srbiji, 17. decembar 2023.

Kampanja za lokalne izbore u Srbiji, koji će se održati 2. juna, sprovedena je u ambijentu suprotnom Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, Ustavu, zakonu i preporukama OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), ocenio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Oni su 30. maja saopštili da je prekšena Evropska povelja o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, koja garantuje autonomiju lokanih samouprava u odnosu na više nivoe vlasti.

Takođe navode da je narušen Ustav Srbije, koji lokalnim samoupravama garantuje autonomiju u odnosu na republičku vlast, što znači da nosioci javnih funkciia sa republičkog nivoa ne mogu biti učesnici i garanti datih obećanja u izbornoj kampanji.

Nema poboljšanja izbornih uslova u Srbiji, tvrdi organizacija CRTA

Ministarstvo državne uprave Srbije demantovalo tvrdnje CRTE o izborima

Ističu da je nosilac izborne liste okupljene oko vladajuće Srpske napredne stranke bio predsednik države, i navode da je to suprotno Ustavu Srbije, Zakonu o predsedniku Republike i preporuci ODIHR-a, kojom se ukazuje na potrebu razdvajanja javnih i partijskih funkcija angažmana.

Lokalni izbori raspisani su za 2. jun u još 66 gradova i opština Srbije u kojima oni nisu održani u decembru 2023. godine.

Izbori za Beograd održani su 17. decembra zajedno pa parlamentarnim i pokrajinskim. Međutim, do njihovog ponavljanja dolazi budući da nijedna stranka i koalicija nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Nakon izbora u decembru, međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

'Dominacija vlasti u medijima'

"U poslednje dve nedelje izborne kampanje (13 - 27. maj) medijska dominacija vlasti i vladajuće partije u centralnim informativnim emisijama na televizijama sa nacionalim pokrivanjem i N1 bila je u odnosu 8:1 u korist vlasti", navode iz BIRODI-a.

Dodaju da su predstavnici vlasti bili predstavljeno "izrazito pozitivno", sa nula negativnih sekudi.

"Čime je prekšen Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, na šta REM (Regulatorno telo za elektronske medije) nije reagovao, dok je u dnevniku N1 vlasti bila predstavljanja negativno-neutralno", piše u saopštenju.

S druge strane, navode da su opozicione liste u analiziranim dnevnicima većinski bile ili marginalno predstavljene, odnosno izostavljene, ili negativno predstavljene, uz retke primere pozitivnog izveštavanja.

Stranke koje su zagovarale bojkot izbora su predstavljene većinski na neutralan način, kažu iz BIRODI-a.

Zaključuju da je medijski pluralizam, koji je garatovan Zakonom o elektronskim medijima, "urušen".

XS
SM
MD
LG