Dostupni linkovi

Gruzijski parlament odobrio zakon 'o stranim agentima'


Studentski protest u Tbilisiju protiv zakona o "stranim agentima" 13. maja 2024
Studentski protest u Tbilisiju protiv zakona o "stranim agentima" 13. maja 2024

Uprkos protestima parlament Gruzije odobrio je kontroverzni zakon o "stranim agentima", kojeg brojni vide kao prijetnju naporima zemlje ka evropskim integracijama. Kritičari su ranije rekli da bi se zakon mogao koristiti za prijetnju građanskim slobodama.

Zakon je usvojen sa 84 za i 30 protiv. Sličan zakon na snazi je i u Rusiji.

Već sedmicama desetine hiljada Gruzijaca protestuje protiv zakona kojeg je zagovarala vodeća stranka "Gruzijski san." Demonstracije su više puta nasilno gušene vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima. Demonstranti su zabrinuti da bi vlada mogla koristiti zakon da suzbije protivljenje.

Predloženi zakon osudile su Sjedinjene Države, Evropska unija i drugi zbog sličnosti sa ruskim zakonom kojeg ruski predsjednik Vladimir Putin koristi da utiša neslaganje i uguši nezavisne institucije.

Prijedlog zakona je nesmetano usvojen u trećem i posljednjem čitanju u parlamentu koji se nalazi pod kontrolom "Gruzijskog sna". Podršku zakonu ranije je potvrdio i premijer Gruzije Irakli Kobakhidze.

Prema odredbama sada već odobrenog zakona, medijske kuće, nevladine organizacije i druge neprofitne organizacije trebale bi da se registruju kao da "zastupaju interese stranih sila" ako više od 20 posto njihovog finansiranja dolazi iz inostranstva.


Članovima opozicije je bilo zabranjeno da prisustvuju sastanku pravnog odbora 13. marta na kojem je poslanicima iz Gruzijskog sna trebalo samo 67 sekundi da razmotre i odobre zakon, što mu je omogućilo da pređe na glasanje u punom sazivu.

Dok je trajalo odobravanje zakona gruzijska policija je uhapsila 20 osoba nakon što su nasilno rastjerali skup ispred parlamenta.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava ranije su pozivale "Gruzijski san" da povuče zakon.

Masovni skupovi protiv kontroverznog zakona neki su od najvećih protesta u zemlji otkako je Gruzija postala nezavisna 1991. godine.

Predsjednica Salome Zurabišvili, koja je izrazila podršku mirnim protestima, obećala je ranije da će staviti veto na zakon ako ga poslanici odobre. Međutim, dovoljna je prosta većina u parlamentu da se nadglasa veto predsjednice.

Nasilje nad protivnicima zakona o 'stranim agentima' u Gruziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
XS
SM
MD
LG