Dostupni linkovi

Nema mesta u EU za one koji poriču genocid u Srebrenici, poručuju u Briselu


Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid
Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid

U Evropskoj uniji nema mjesta za one koji poriču genocid u Srebrenici poručili su iz ovog bloka. Glasnogovornik Unije Peter Stano naglasio je da Brisel neće tolerisati nikog ko osporava ovu činjenicu.

"EU neće tolerisati nijednu dd svojih članica, partnera i bilo koga ko pokušava da negira genocid, relativizuje genocid ili pokušava da veliča ratne zločince. I to je nešto što prenosimo zemljama i partnerima koji žele da postanu deo Evrope, deo Evropske unije," rekao je glasnogovornik Unije.

"Očekujemo od svih političkih aktera na Zapadnom Balkanu da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorike koje bi zasenile njihova evropska dostignuća i onoga što bi se moglo smatrati kao negiranje užasnih stvari koje su se desile u Srebrenici", izjavio je Stano.

Rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se uskoro glasati na Gerenalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija se ne protivi samo Srbija, već i određeni političari u Crnoj Gori i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Međutim iz EU poručuju da je stav Brisela oko genocida u Srebrenici vrlo jasan.

"To nije stvar mišljenja. To je odluka međunarodnih pravosudnih organa koji su vrlo jasno rekli da je tamo izvršen genocid. Dakle, svi to moraju prihvatiti i svi to moraju poštovati. A svakome ko to pokuša da dovede u sumnju nema mesta u Evropi", poručio je Stano.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, službeni Beograd i vlasti Republike Srpske negiraju da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarakterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlašenja, nametnuo je 23. jula 2021. dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i propisuje kazna za negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Podneseno je više desetaka krivičnih prijava, ali gotovo tri godine kasnije nema potvrđene optužnice.

XS
SM
MD
LG