Dostupni linkovi

Desetine uhapšenih na protestu u Jerevanu zbog sporazuma o granici sa Azerbejdžanom


Jermenska policija hapsi demonstrante koji pokušavaju da blokiraju ulice Jerevana 13. maja.
Jermenska policija hapsi demonstrante koji pokušavaju da blokiraju ulice Jerevana 13. maja.

Jermenska policija privela je najmanje 151 aktivistu antivladinog pokreta koji su protestovali protiv kontroverznog sporazuma o razgraničenju granice sa Azerbejdžanom dok su 13. maja sprovodili kampanju "građanske neposlušnosti" blokirajući ulice u centru Jerevana.

Organi za provođenje zakona rekli su Jermenskoj službi RSE da privedeni nisu postupili po policijskim naredbama.

Akcije građanske neposlušnosti izvedene su na poziv arhiepiskopa Bagrata Galstaniana, koji zbog sporazuma o granici traži ostavku premijera Nikola Pashiniana.

Jerevan i Baku su se preliminarno dogovorili u protokolu potpisanom 19. aprila u kojem Jermenija ustupa kontrolu nad četiri sela koja Jerevan kontroliše od 1990-ih.

Pashinian je rekao da su jednostrani ustupci neophodni da bi se spriječila vojna agresija Azerbejdžana na Jermeniju.

Neki Pashinianovi saveznici u parlamentu optužili su njegove protivnike za organiziranje puča i pokušali povezati pokret s bivšim predsjednikom Robertom Kocharianom ili ruskim interesima. Oni su takođe optužili 52-godišnjeg Galstaniana da je ruski špijun, bez pružanja dokaza.

Jermenija i Azerbejdžan vodili su dva rata u posljednje tri decenije oko regije Nagorno-Karabah, koja je od raspada Sovjetskog Saveza bila većinska etnička jermenska enklava i koja je međunarodno priznata kao teritorija Azerbejdžana.

Azerbejdžan je 2020. godine vratio dijelove Nagorno-Karabaha zajedno sa sedam okolnih okruga koje su jermenske snage preuzele tokom ranijeg sukoba.

Nakon što je Baku preuzeo potpunu kontrolu nad regionom kao rezultat jednodnevne vojne operacije u septembru, skoro 100.000 etničkih Jermena pobjeglo je iz Nagornog Karabaha u Jermeniju.

XS
SM
MD
LG