Dostupni linkovi

Zaštitnik građana najavio postupak kontrole zbog ubistva u zatvoru u Beogradu


Okružni zatvor, Beograd, ilustrativna fotografija, 25.07.2013.
Okružni zatvor, Beograd, ilustrativna fotografija, 25.07.2013.

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će pokrenuti postupak kontrole zbog ubistva zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je 20. marta da je pokrenulo postupak unutrašnje kontrole i postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti u ovom slučaju, kao i da je smenjen upravnik zavoda.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da je pokrenulo istragu protiv tri mladića zbog sumnje da su ubila 74-godišnjeg S.B. s kojim su delila ćeliju u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela nakon izveštaja obdukcionog nalaza o smrti S.B.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju tužilaštva, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života S.B.

Tužilaštvo navodi i da se sumnja se da su osumnjičeni, u sobi u kojoj su zajedno boravili, S.B. svakodnevno psihički, fizički i seksualno zlostavljali "pošto mu je nestalo novca kojim je u zatvorskoj kantini kupovao namirnice za osumnjičene".

U saopštenju tužilaštva se takođe navodi da je S.B. bio na lekarskom pregledu zbog povreda koje je zadobio 3. februara, a sutradan se njegovo stanje pogoršalo i preminuo je.

Istraga je u fazi ispitivanja svedoka i prikupljanja dokaza.

Svi osumnjičeni, kao i oštećeni, su izdržavali kazne zatvora zbog učinjenih prekršaja, piše u saopštenju tužilaštva.

XS
SM
MD
LG