Dostupni linkovi

Zbog ubistva u zatvoru u Srbiji pokrenuta unutrašnja kontrola, smenjen upravnik zatvora


Viši sud u Beogradu i Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu
Viši sud u Beogradu i Apelaciono javno tužilaštvo u Beogradu

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je u sredu da je zbog ubistva zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu ‒ Padinska Skela, protiv odgovornih osoba pokrenulo postupak unutrašnje kontrole i postupke za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, kao i da je smenjen upravnik zavoda.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je pokrenulo istragu protiv tri mladića zbog sumnje da su ubila 74-godišnjeg S.B. s kojim su delila ćeliju u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela.

Tužilaštvo je navelo da je obavešteno 4. februara o smrti S.B., nakon čega je naložilo da se obavi obdukcija sa toksikologijom, kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Protiv odgovornih lica u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela, Ministarstvo pravde je preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pokrenulo postupak unutrašnje kontrole i postupke za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, navodi se u saopštenju ministarstva.

Upravnik zavoda je zbog navedenog događaja smenjen, dodalo je ministarstvo i pozvalo "nadležne organe da u što kraćem roku sprovedu postupak protiv učinilaca ovog svirepog ubistva i iste što strožije sankcionišu".

Više javno tužilaštvo u Beogradu prethodno je saopštilo da je posle prijema obdukcionog nalaza 8. marta, koji je pokazao da je S.B. umro nasilnom smrću, postupajući tužilac naložio hapšenje osumnjičenih zbog sumnje da su izvršili krivično delo Teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Osumnjičeni Srećko S. (20), Saša S. (21) i Dalibor P. (21) saslušani su u tužilaštvu 14. marta, navedeno je u saopštenju.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, osumnjičeni su od polovine januara do 4. februara zajednički izvršili krivično delo i pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju lišili života S.B.

Svi osumnjičeni, kao i ubijeni S.B., izdržavali su kazne zatvora zbog prekršaja.

XS
SM
MD
LG