Dostupni linkovi

'Netanjahu šteti Izraelu jer ne sprječava stradanje civila u Gazi', tvrdi Biden


Predsjednik SAD Joe Biden, 9. mart 2024.
Predsjednik SAD Joe Biden, 9. mart 2024.

Predsjednik Sjednjenih Američkih Država (SAD) Joseph Biden izjavio je u intervjuu za MSNBC da izraelski premijer Benjamin Netanjahu "više šteti, nego što pomaže Izraelu" u svom pristupu ratu protiv Hamasa u Gazi, prenosi AP.

Američki predsjednik podržao je Izrael u progonu Hamasa, palestinske ekstremističke organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, ali je poručio da Netanjahu mora obratiti veću pažnju na stradanje nevinih i na posljedice preduzetih akcija.

Izrael ne odustaje od invazije i uništenja Hamasa, koji je 7. oktobra prošle godine sa savezničkim palestinskim ekstremističkim organizacijama ubio oko 1.200 ljudi, većinom civila, na južnoj izraelskoj teritoriji i oteo više od 250 talaca.

Od početka rata, u Pojasu Gaze je ubijeno više od 31.000 Palestinaca, većinom žena i djece, podaci su tamošnjeg ministarstva zdravlja kojim rukovodi Hamas.

Biden je mjesecima upozoravao da Izrael riskira da izgubi međunarodnu podršku zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Gazi i u intervjuu je istaknuo da su sve napetiji odnosi između njega i izraelskog lidera.

Američki predsjednik je u intervjuu ocijenio da je bilans žrtava u Gazi suprotan onome za šta se Izrael zalaže i da misli da je to velika greška.

Glad odnosi tek rođene u Pojasu Gaze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00


Osvrćući se na potencijalnu izraelsku invaziju na grad Rafa, gdje se od rata sklonilo 1,3 miliona Palestinaca, rekao je da je to za njega "crvena linija", ali je dodao da će nastaviti da isporučuje oružje koje štiti izraelske civile od raketa u toj regiji.

Američki predsjednik je kazao, također, da se nada da će biti uspostavljen privremeni prekid vatre prije početka muslimanskog mjeseca posta Ramazana, iako se sve više čini da se to neće desiti.

Hamas ne prihvaća sporazum za koji se zalažu SAD i njeni saveznici - šestonedjeljnu pauzu u ratu, oslobađanje još talaca koje ta organizacija drži u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima i povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Oko 100 talaca je oslobođeno tokom sedmodnevnog prekida vatre krajem novembra prošle godine, ali Hamas odbija da ih više oslobodi ako nema garancije za potpuni prekid neprijateljstava.

XS
SM
MD
LG