Dostupni linkovi

Djevojkama u istočnoj afganistanskoj pokrajini zabranjen kontakt s medijima


Afganistanke u programu jednog radio u Kandaharu, 7. decembra 2020.
Afganistanke u programu jednog radio u Kandaharu, 7. decembra 2020.

Afganistanski novinarski centar (AFJC) javio je da su talibanske vlasti u istočnoj pokrajini Khost zabranile djevojkama kontaktiranje lokalnih radijskih i televizijskih stanica te su upozorile lokalne medije da ne odgovaraju na telefonske pozive djevojaka.

Šef regionalne sigurnosti Abdul Rashid Omari je kao razlog tomu naveo mogućnost širenja nemorala.

U pismu poslanom pokrajinskom odjelu za informiranje i kulturu, kojeg je u subotu objavila internetska stranica AFJC-a, Omari navodi da neki privatni mediji, putem svojih društvenih i obrazovnih programa, šire korupciju "nelegitimnim kontaktima" s djevojkama.

U pismu se navodi da takvi kontakti dovode do "neprikladnog ponašanja" koje je u suprotnosti sa strogim talibanskog tumačenjem islamskog zakona.

Ističe se da su lokalni mediji, od kojih neki navodno nisu imali dozvolu za emitiranje obrazovnog sadržaja, upozoreni da bi mogli biti prozvani i kazneno gonjeni.

Predstavnici dvaju medija u toj pokrajini potvrdili su za Radio Azadi Radija Slobodna Europa da su primili upozorenja, ali su odbili otkriti svoj identitet ili objaviti imena svojih glasila iz straha od odmazde talibana.

Talibanski dužnosnici u pokrajini Khost nisu odgovorili na zahtjeve Radija Azadi za komentar.

Obrazovni i društveni programi dobili su na značaju nakon što su talibani zabranili obrazovanje djevojčica nakon šestog razreda.

Voditeljica komunikacija u AFJC-u Samia Walizadeh izjavila je za Radio Azadi da ta naredba krši medijske zakone i pravo građana na slobodan pristup informacijama te ističe da nevladin sektor zahtijeva poništavanje naredbe u cilju "spašavanja slobode izražavanja".

Jedna stanovnica pokrajine Khost koja je razgovarala s Radio Azadi pod uvjetom da joj se izmijeni glas, rekla je da zabrana djevojkama da razgovaraju s medijima pokazuje da se "žene u potpunosti polako uklanjaju iz društva".

Prema navodima AFJC-a, koji djeluje neovisno u Afganistanu prema zakonu o masovnim medijima, 15 privatnih radijskih stanica i tri privatne televizijske kuće emitiraju program u pokrajini Khost, zajedno s nacionalnim radiom i televizijom koji su pod kontrolom talibana.

Mediji u južnoj pokrajini Helmand prošlog augusta su zabranili emitiranje ženskih glasova. Tada su medijske kuće upozorene da im prijeti kazna, možda i gašenje medija, ako se bilo koji ženski glas bude emitirao u eteru, uključujući i u reklamama.

Talibani koriste svoje tumačenje šerijatskog zakona kako bi opravdali dosljednu degradaciju prava žena.

Ženama su zabranili pristup javnim prostorima, obrazovanju, a aktivisticama za prava žena prijete zatvaranjem ako se usude protestirati.

Usprkos obećanjima da će omogućiti slobodu štampe nakon povratka na vlast, talibani su zatvorili i nezavisne radio stanice, televizijske studije i novine.

Neki mediji su sami zatvorili vrata uslijed manjka novca.

Vlada predvođena talibanima zabranila je neke međunarodne televizijske kuće, dok su nekim stranim dopisnicima odbijene vize.

Pakistanke pomažu Afganistankama da ponovo izgrade svoje živote
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00
XS
SM
MD
LG