Dostupni linkovi

Ko je bivši doušnik FBI-ja optužen da je lagao o Bajdenima?


Predsednik SAD Džo Bajden i njegov sin Hanter, 25. juna 2023.
Predsednik SAD Džo Bajden i njegov sin Hanter, 25. juna 2023.

Eksplozivne optužbe u središtu istrage za opoziv predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) su lažne i došle su od bivšeg doušnika FBI-ja koji je rekao da je bio u kontaktu s ruskim obaveštajnim službama, saopštili su federalni tužioci.

Doušnik Aleksandar Smirnov "aktivno plasira nove laži koje bi mogle da utiču na izbore u SAD", rekli su u sredu savezni tužioci, dok su tražili od sudije da ga zadrži iza rešetaka do suđenja po optužbama da je lagao FBI-ju o lažnoj višemilionskoj šemi podmićivanja u koju su navodno bili uključeni predsednik Bajden i njegov sin Hanter (Hunter), kao i ukrajinska energetska kompanija Burisma.

Advokati odbrane nisu direktno odgovorili na tvrdnje tužilaca o kontaktima s ruskom obaveštajnom službom, ali su rekli da sa zadovoljstvom očekuju da ga brane na suđenju. Republikanci u Kongresu su se distancirali od Smirnovovih tvrdnji, ali i oduprli pozivima da okončaju istragu za opoziv.

Evo šta se zna o Smirnovu, tužbi protiv njega i strahovima o mogućim posledicama po izbore u SAD:

Ko je Aleksandar Smirnov?

Smirnov je bio doušnik od 2010. godine, zbliživši se s agentom FBI-ja zaduženim za njega s kojim je razgovarao "skoro svaki dan", naveli su tužioci u sudskim dokumentima. Sastajao se s direktorima Burisme od proleća 2017. zato što je ta kompanija bila zainteresovana za kupovinu američke kompanije i izlazak na američku berzu, pokazuju sudski dokumenti.

Tužioci kažu da on raspolaže s više od šest miliona dolara, a nešto novca drži u ime svog dugogodišnjeg partnera. Njegovi nedavni izveštaji agentu FBI-ja zaduženom za njega uključuju spiskove gostiju na žurkama na mega jahtama s ruskim oligarsima, rekli su tužioci.

On ima dvojno izraelsko-američko državljanstvo i živeo je u Izraelu više od jedne decenije, a kasnije se preselio u Los Anđeles i na kraju u Las Vegas 2022. godine, rekli su tužioci.

Za šta je optužen?

Smirnov je optužen da je lažno izvestio da su direktori Burisme platili Hanteru i Džou Bajdenu po pet miliona dolara oko 2015. godine nakon što su angažovali Hantera Bajdena da bude u odboru kompanije i "zaštiti nas" od istrage tadašnjeg ukrajinskog glavnog tužioca.

Optužbe je podneo specijalni savetnik Ministarstva pravde koji je protiv Hantera Bajdena odvojeno podneo optužbe za oružje i porez.

Nisu se pojavili nikakvi dokazi da je Džo Bajden postupao koruptivno ili primao mito na svojoj trenutnoj funkciji ili dok je prethodno bio potpredsednik Baraku Obami (Barack) od 2009. do 2017.

Smirnov je, u međuvremenu, imao samo rutinske poslovne odnose s Burismom i oni su počeli tek 2017. nakon što je spomenuti glavni tužilac otišao i kada Džo Bajden nije mogao da utiče na američku politiku pošto više nije bio na funkciji potpredsednika, rekli su tužioci.

Smirnov je "izrazio pristrasnost" u pogledu Džoa Bajdena pre nego što je izneo optužbe za podmićivanje u junu 2020, godinama nakon što se ono navodno dogodilo, rekli su tužioci.

Kancelarija FBI-ja istražila je navode i preporučila da se slučaj zatvori u avgustu 2020. godine, pokazuju dokumenti optužnice.

Branioci Smirnova rekli su da se on smatra nevinim i uspeli su u zahtevu da bude pušten iz pritvora do suđenja. Sudija Danijel Albregts (Daniel) u Las Vegasu je rekao u utorak da je zabrinut zbog Smirnovljevog pristupa novcu, ali da federalne smernice zahtevaju da odredi "najmanje restriktivne uslove" pre suđenja. Tužioci se žale na tu odluku.

Kakve su veze s ruskim obaveštajcima?

Tužioci su u sudskim dokumentima naveli "ekstenzivan i izuzetno skorašnji" kontakt za koji je Smirnov rekao da je imao s ljudima povezanim s ruskim obaveštajnim službama.

Smirnov je rekao agentu FBI-ja da je bio u kontaktu s "više" drugih stranih obaveštajnih službi, uključujući zvaničnike povezane s ruskim obaveštajnim službama, navodi se u sudskim dokumentima.

Sudski dokumenti navode da je još u decembru prenosio detalje o sastancima s ruskim zvaničnicima, od kojih je jedan rekao da su obaveštajne službe te zemlje presrele pozive istaknutih Amerikanaca koje bi "ruska vlada mogla da koristi kao 'kompromat' na izborima 2024, u zavisnosti od toga ko će biti kandidati", koristeći rusku reč za kompromitujući materijal.

To nalikuje na prethodnu lažnu priču od nekoliko meseci ranije kada je naveo za njega zaduženog agenta FBI-ja da istraži da li je Hanter Bajden snimljen u ukrajinskom hotelu, rekli su tužioci. Prema sudskim dokumentima, predsednikov sin nikada nije putovao u Ukrajinu.

"Ovo pokazuje da dezinformacije koje širi nisu ograničene na 2020. On aktivno plasira nove laži koje bi mogle da utiču na izbore u SAD posle sastanka s ruskim obaveštajnim zvaničnicima u novembru", napisali su tužioci u sudskim dokumentima.

Stručnjaci za nacionalnu bezbednost već godinama upozoravaju da strane vlade – pre svega Rusija, Kina i Iran – žele da potkopaju SAD i smatraju da to mogu da urade na izborima.

U proceni pretnje krajem prošle godine, Majkrosoft (Microsoft) je upozorio da Rusija ostaje "najposvećenija i najsposobnija pretnja izborima 2024" i da Kremlj na glasanje u novembru gleda kao na "bitku političkog rata koja se mora dobiti" jer bi mogla da odredi ishod rata u Ukrajini.

Šta kažu republikanci?

Tvrdnje Smirnova imale su centralnu ulogu u naporima republikanaca u Kongresu da istraže predsednika i njegovu porodicu i doprinele su pokretanju sadašnje istraga za opoziv Bajdena u Predstavničkom domu.

One su bile u fokusu u Kongresu u julu kada su republikanci tražili od FBI-ja da objavi neredigovani obrazac, takozvani FD-1023, koji dokumentuje navode.

Republikanski poslanik Džejms Komer (James Comer) formalno je tražio taj obrazac dok su republikanci produbljivali istragu uoči predsedničkih izbora 2024. Republikanci su priznali da ne mogu da potvrde da li su optužbe tačne, ali su rekli da su one značajne u njihovoj istrazi Hantera Bajdena.

Navodi o ruskom kontaktu s izvorom tih navoda trebalo bi da označe kraj istrage za opoziv, rekao je demokratski poslanik Džejmi Raskin (Jamie). "Izgleda da cela stvar nije samo očigledna laž i prevara, već je proizvod ruskih dezinformacija i propagande", rekao je on.

Republikanci su, s druge strane, umanjili značaj navoda Smirnova. Predsedavajući Odbora za pravosuđe, republikanac Džim Džordan (Jim Jordan), ukazao je na dug staž Smirnova kao izvora FBI-ja, ali je rekao da istraga za opozivu nadilazi njegove navode. Slučaj protiv njega "ne menja fundamentalne činjenice" o kojima je reč u istrazi o opozivu, rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG