Dostupni linkovi

Republikanska istraga za opoziv Bidena


Predsjednik SAD Joe Biden, 3. mart 2023.
Predsjednik SAD Joe Biden, 3. mart 2023.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti (McCarthy) najavio je 12. septembra da pokreće istragu za opoziv predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), zbog navoda o korupciji u poslovima njegove porodice. Uprkos nedostatku dokaza, republikanci tvrde da je predsjednik profitirao od poslovanja svog sina u inostranstvu.

Iako opoziv može biti prvi korak ka smjeni predsjednika s funkcije, čini se da je malo vjerovatno da će se to dogoditi, mada može naštetiti Bajdenu koji se ponovo kandidovao za predsjednika SAD na izborima sljedeće godine, pišu svjetski mediji.

Pomnije ispitivanje

Mekartijeva najava pokreće ono što se očekuje da će biti sedmice saslušanja predvođenih republikancima s ciljem uvjeravanja Amerikanaca da je predsjednik profitirao od poslovanja svog sina Hantera Bajdena (Hunter Biden) i drugih članova porodice, ukazuje Gardijan (The Guardian) ocijenivši da nije jasno imaju li republikanci dokaze da potkrijepe dugotrajne tvrdnje, ili čak dovoljno glasova za opoziv.

Istraga dolazi u trenutku kada Mekarti pokušava zadržati svoju poziciju lidera donjeg doma Kongresa, uprkos samoj republikanskoj većini i sve većem nezadovoljstvu među pojedinim republikanskim kongresmenima koji su uznemireni zbog njegovog dogovora s Bajdenom o podizanju gornje granice duga uz određena smanjenja državne potrošnje, te su zatražili nadoknadu u obliku istrage za opoziv.

Mekarti je naveo da su tokom istraga u donjem domu američkog Kongresa otkrivene ozbiljne i vjerodostojne optužbe o ponašanju predsjednika Bajdena te da ti navodi daju sliku "kulture korupcije", što zahtijeva pomnije ispitivanje.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je riječ o "najgorem obliku ekstremne politike".

"Republikanci u Predstavničkom domu istražuju predsjednika devet mjeseci, i nisu pronašli dokaze da je počinjen prestup. To su rekli i njegovi (Mekartijevi), republikanski kongresmeni", kazao je portparol Bijele kuće Ijan Sams (Ian).

Istragom za opoziv će se baviti odbori za nadzor, pravosuđe i poreska i budžetska pitanja u Predstavničkom domu, koji su, naglašava Gardijan, pod kontrolom Mekartijevih saveznika i od početka godine su veči dio vremena proveli pokušavajući da navedu optužbe za korupciju protiv predsjednika.

Optužbe za korupciju protiv predsjednika uglavnom su se fokusirale na njegovog sina Hantera, koji je pod federalnom istragom od 2018., napisao je list ukazujući da republikanci insistiraju na tome da je Džo Bajden nezakonito profitirao na poslovima svog sina u inostranstvu, ali tek treba da pronađu dokaze.

U julu je Hanterov bivši poslovni partner Devon Arčer (Devon Archer) razgovarao iza zatvorenih vrata pred nadzornim odborom Predstavničkog doma i rekao da bi mlađi Bajden ponekad stavljao svog oca na spikerfon tokom sastanaka.

Međutim, bivši potpredsjednik "nikad nije progovorio o bilo kakvim poslovima", rekao je Arčer, dodajući da osjeća da je Hanter pokušavao stvoriti "iluziju pristupa" svom ocu dok je tražio poslove u Ukrajini.

Mala vjerovatnoća za opoziv

Iako su sve istrage u novijoj američkoj istoriji dovodile do opoziva predsjednika, republikanci pažljivo koriste taj termin i razmatraju potencijalne političke posljedice, ukazuje Asošiejtid pres (The Associated Press) naglasivši da bi Bajden bio opozvan, Predstavnički dom bi morao da odobri najmanje jednu optužbu protiv njega, što zahtijeva podršku većine.

Mekarti je poručo da je istraga za opoziv neophodna da bi se osiguralo da Kongres može da upotrijebi sva svoja ovlaštenja da istraži Bajdenovu porodicu.

Istraga će, naglašava AP, svakako biti teret za Bajdena, ako bude trajala i naredne godine kada se predsjednik, koji se ponovo kandidovao za taj položaj, suoči sa republikanski rivalima predvođenim Donaldom Trampom (Trump), koji je dva puta opozvan.

Kada je riječ o dokazima koje imaju republikanci u Predstavničkom domu, koje predvodi predsjedavajući Odbora za nadzor, kongresmen Džejms Komer (James Comer), dobili su hiljade strana finansijskih dokumenata od raznih članova Bajdenove porodice i njihovih saradnika, zahvaljujući obavezujućim pozivima upućenim Sekretarijatu za finansije i raznim finansijskim institucijama.

Komer je više puta tvrdio da ima dovoljno dokumenata u kojima se Hanterovo korištenje očevog imena jasno povezuje sa odlukama koje je Bajden donosio dok je bio potpredsjednik. Međutim ta veza, naglašava Asošiejtid pres, nije dokazana.

Ako republikanci odluče da ima dovoljno dokaza da je Bajden počinio prestup i zloupotrijebio položaj, onda bi Odbor za pravosuđe vjerovatno utvrđivao formalne optužbe. Ako bi ih potvrdila većina u odboru, onda bi se pred punim sastavom Predstavničkog doma glasalo o opozivu. Da bi Bajden bio opozvan, pojašnjava Asošiejtid pres, potrebno je da za to glasa većina članova donjeg doma Kongresa.

Optužbe bi zatim bile proslijeđene Senatu, gdje bi demokratski lideri morali da održe suđenje, slično onom u pravosuđu - senatori bi bili porotnici, a određeni članovi Predstavničkog doma tužioci.

Ako Senat, dvotrećinskom većinom, odobri optužbe odnosno proglasi predsjednika krivim, onda se on smjenjuje s položaja.

Ukoliko bi Bajden bio osuđen u Senatu, bio bi prvi predsjednik smijenjen sa te funkcije. Međutim, taj ishod je malo vjerovatan, s obzirom na to da demokrate imaju većinu od 51 naprema 49.

Samo su tri predsjednika do sada opozvana: Endrju Džonson (Andrew Johnson), Bil Klinton (Bill Clinton) i Tramp, koji je opozvan dva puta.

Niz izazova za Bajdena

Bijela kuća je u utorak osudila najavljenu istragu republikanaca, nazvavši taj potez "uzaludnim lovom bez dokaza" koji će podstaknuti demokrate da stanu uz njega, piše Vašington post (The Washington Post) napominjući da istraga svakako predstavlja novi niz izazova za Bajdena koji se ponovo kandidovao za predsjednika.

Kongres će vjerovatno sada imati šira ovlaštenja da, kako ističe list, kopa po Bajdenovim finansijama i mogao bi potrošiti više resursa na istragu predsjednika i njegove porodice.

Aktivna istraga bi također mogla spriječiti Bajdenove napore da se drži podalje od političke borbe, potkopavajući njegove napore da zadrži lagani tempo kampanje.

Ipak, demokrate su brzo primijetile da taj potez nosi značajne političke rizike i za republikance. Dženifer Palmieri (Jennifer) demokratska strateginja koja je radila u Bijeloj kući u vrijeme Klintonove administracije, napominje da je Klinton postigao najviši rejting tokom predsjedničkog mandata kada je bio suočen s postupkom opoziva.

Demokrate kažu da bi istraga o Bajdenu mogla imati slične političke posljedice za republikance, posebno zato što republikanci u Predstavničkom domu nisu otkrili vjerodostojne optužbe protiv predsjednika.

Međutim, ukazuje Vašington post, republikanci misle da mogu otkriti dovoljno inkriminirajućih činjenica da stvore barem oblak sumnje oko Bajdena uoči predsjedničkih izbora 2024. Oni se nadaju da će to služiti kao protivteža za aktuelne četiri optužnice protiv Trampa, uključujući i zbog navodnog pokušaja poništavanja rezultata izbora 2020.

Tim Miler (Miller), bivši republikanski operativac koji je napustio stranku zbog svog protivljenja Trampu, upozorio je demokrate da ne gledaju previše optimistično na političke posljedice opoziva. "Nikad se ne zna šta se može desiti tokom istraga", rekao je Miler. "Nešto bi moglo da iskrsne."

Pritisci republikanaca

Mekartijeva odluka da jednostrano objavi istragu o opozivu bez formalnog glasanja u Predstavničkom domu isprepletena je s borbom oko državne potrošnje koja potresa Kapitol i dolazi u trenutku kada mu pojedini krajnje desničarski republikanci prijete smjenom, piše Njujork tajms (The New York Times).

Predsjedavajući Predstavničkog doma je, prema pisanju list, otvorio istragu za opoziv predsjednika Badena, nastojeći da umiri moguću pobunu među ultrakonzervativnim kritičarima.

Pod prijetnjom je da će biti smijenjen ako ne prihvati njihove zahtjeve da agresivnije progoni predsjednika i da podrži velike rezove potrošnje koji bi onemogućili finansiranje vladinih institucija i agencija već od kraja mjeseca kada će vladina sredstva za ovu godinu biti iscrpljena.

Predsjednik Joe Biden rukuje se s predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem, nakon obraćanja o stanju nacije na zajedničkoj sjednici Kongresa na Kapitolu, 7. februara 2023.
Predsjednik Joe Biden rukuje se s predsjedavajućim Predstavničkog doma Kevinom McCarthyjem, nakon obraćanja o stanju nacije na zajedničkoj sjednici Kongresa na Kapitolu, 7. februara 2023.

Mekarti je, naglašava Njujork tajms, ranije nagovijestio kako vjeruje da bi Predstavnički dom trebao da glasa o tome treba li krenuti s istragom za opoziv. Odluka da ne traži glasanje bila je, prema ocjeni Njujork tajmsa, Mekartijevo prešutno priznanje da mu nedostaje dovoljno glasova usred podjele među republikancima u domu.

Ultrakonzervativni republikanci, koji su ostali lojalni Trampu i spremni su da se osvete za njegov opoziv i niz krivičnih istraga s kojima se suočava, snažno se zalažu za taj potez, napisao je list.

Međutim, nekoliko republikanaca je naznačilo da ne podržavaju istragu za opoziv osim ako istražitelji ne povežu poslovanje Hantera Bajdena s njegovim ocem ili otkriju dokaze o prekršaju ili krivičnom djelu.

Ako postoje čvrsti dokazi o dubokom nedoličnom ponašanju - što je jednako dokazu o Klintonovim lažnim izjavama pod zakletvom - tada bi otvaranje postupka opoziva bio sasvim ispravan odgovor, napisao je u rubrici "Mišljenja" kolumnista Njujork tajmsa, Dejvid Frenč (David French) uz zaključak da je istraga za opoziv u nedostatku takvih dokaza zloupotreba ovlasti Predstavničkog doma, koja predstavlja još jednu opasnu eskalaciju američke političke borbe.

Republikanci će trebati dokaze o istinskoj korupciji Bajdena ako žele uvjeriti većinu Amerikanaca da bi on trebao biti uklonjen s dužnosti na izborima 2024. godine, napisao je u uredničkom komentaru Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

U nedostatku dokaza da je Bajden lično primao čekove od stranaca, nema šanse da bi Senat osudio predsjednika čak i ako ga Predstavnički dom opozove. U međuvremenu, naglašava konzervativni list, demokrate će tvrditi da se republikanci fokusiraju na opoziv, a ne na politike koje će život birača učiniti boljim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG