Dostupni linkovi

Doušnik FBI-ja optužen da je lagao o vezama Joea i Huntera Bidena s ukrajinskom kompanijom


Hunter Biden, sin predsjednika Joea Bidena, razgovara s novinarima u američkom Capitolu, u Washingtonu, u srijedu, 13. decembra 2023.
Hunter Biden, sin predsjednika Joea Bidena, razgovara s novinarima u američkom Capitolu, u Washingtonu, u srijedu, 13. decembra 2023.

Bivši doušnik FBI-ja optužen je za laganje o predsjedniku Joeu Bidenu i njegovom sinu Hunteru, nakon što je naveo da im je ukrajinska energetska kompanija isplatila milione dok je stariji Biden bio potpredsjednik Sjedinjenih Država.

U priopćenju u kojem je objavio tu vijest u četvrtak, posebni tužitelj David Weiss rekao je da je savezna velika porota podigla optužnicu protiv Alexandera Smirnova pod optužbom da je dao "lažnu izjavu" i "stvaranje lažnog i fiktivnog zapisa" u vezi s istragom FBI-ja.

Slučaj se odnosi na vrijeme kada je Hunter Biden bio član uprave ukrajinske energetske tvrtke Burisma od 2014. do 2019. godine.

Prema optužnici koja je otvorena u četvrtak, Smirnov je lažno tvrdio da su rukovoditelji Burisme platili po pet miliona dolara Bidenu i njegovom ocu, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik.

To je, rekao je Smirnov, bilo kako bi se mlađi Biden "pobrinuo za sva ta pitanja preko svog oca", misleći na kaznenu istragu energetske kompanije koju je u to vrijeme vodio ukrajinski glavni tužitelj.

Optužnica od četvrtka to opovrgava i kaže:

"Priča optuženika FBI-ju bila je izmišljotina, amalgam inače neupadljivih poslovnih sastanaka i kontakata koji su se stvarno dogodili, ali kasnije nego što je on tvrdio i ne zbog razgovora o mitu ".

Ovaj najnoviji razvoj događaja potkopava nedokazane tvrdnje bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i drugih da je stariji Biden nepropisno pokušao pomoći poslovanju svog sina u Ukrajini.

Bijela kuća je demantirala te tvrdnje.

Weissa, koji vodi kaznenu istragu o optužbama koje uključuju Huntera Bidena, imenovao je Trump još 2018.

U izjavi je odvjetnik Huntera Bidena rekao:

"Mjesecima smo upozoravali da su republikanci svoje zavjere o Hunteru i njegovoj obitelji izgradili na lažima koje su govorili ljudi s političkim programima, a ne na činjenicama. Bili smo upravu."

Weiss je rekao da je 43-godišnji Smirnov uhapšen u srijedu u zračnoj luci u Las Vegasu, nakon što je stigao iz inozemstva.

Ako bude proglašen krivim, mogao bi dobiti do 25 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG