Dostupni linkovi

Hamas odgovorio na sporazum o primirju u Gazi, Blinken kaže sporazum 'moguć'


Američki državni sekretar Antony Blinken po dolasku u Rijad, 5. februar 2024.
Američki državni sekretar Antony Blinken po dolasku u Rijad, 5. februar 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da Sjedinjene Države razmatraju odgovor Hamasa, kojeg uz Evropsku uniju smatraju za terorističku organizaciju, na okvir dogovora za oslobađanje taoca u sklopu produžene pauze u borbama u Gazi.

Blinken je na konferenciji za novinare u Kataru rekao da će razgovarati o Hamasovom odgovoru s izraelskim zvaničnicima tokom posjete toj zemlji. O detaljima dogovora nije govorio.

Prema pisanjima AP-a ekstremistička grupa dostavila je svoj odgovor na predloženi sporazum o prekidu vatre za Gazu, a Sjedinjene Države su rekle da vjeruju da je sporazum moguć.

Washington će iskoristiti svaki raspoloživi alat da postigne pauzu u borbi koja bi se zasnivala na ranijem oslobađanju više od 100 talaca, rekao je Blinken.

"Ima još dosta posla koji treba da se uradi, ali mi i dalje vjerujemo da je dogovor moguć i zaista neophodan", rekao je Blinken.

Sjedinjene Države su odlučne da iskoriste bilo kakvu pauzu u borbama kako bi izgradile diplomatski put ka "pravednom i trajnom miru" na Bliskom istoku, rekao je on.

Predloženi dogovor kojeg su prije sedam dana sklopili šefovi američkih i izraelskih obavještajni agencija na sastanku sa Egiptom i Katarom, osigurao bi oslobađanje preostalih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za dugu pauzu u borbi. Iz Hamasa je ranije rečeno da svaki dogovor mora dovesti do definitivnog okončanja rata. Izrael kaže da neće trajno zaustaviti rat dok Hamas ne bude uništen.

Jedino dosadašnje primirje iz novembra prvobitno je dogovoreno na samo četiri dana i produženo na sedmicu dana. Tada je Hamas oslobodio 110 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Tokom petog putovanja u regiji od početka rata Blinken posjećuje Saudijsku Arabiju, Katar, Egipat, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu.

Rat između Izraela i Hamasa pokrenut je 7. oktobra napadom Hamasa na tlo Izraela.

Prema podacima Izraela, u tom danu je ubijeno više od 1.160 ljudi, od kojih su većina bili civili.

Prema podacima Hamasa, 27.365 Palestinaca, ogromna većina žena i djece, ubijeno je u Pojasu Gaze u izraelskom bombardiranju i vojnim operacijama.

Više od polovine stanovništva Gaze koja je prije rata imala 2,3 miliona ljudi sada je stisnuto u grad Rafah na granici s Egiptom i okolnim područjima, saopštili su ranije iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Četvrtina stanovnika Gaze gladuje, a 85 posto stanovništva je protjerano iz svojih domova.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG